Savjet 1: Kako povećati progesteron bez tableta

Progesteron je hormon koji se proizvodi u žutom tijelu jajnika kod žena. To je prirodni hormon koji je potreban za normalan menstrualni ciklus, kao i za pripremu tijela za zdravu trudnoću.

Progesteron je dostupan u obliku tablete, kao topikalni gel, kao vaginalni umetak ili kao ulje.

Tablete progesterona, proizvedene u laboratoriju, koriste se za zamjenu funkcija progesterona proizvedenih u ljudskom tijelu. Za upute o uporabi tableta progesterona pročitajte dalje.

svjedočenje

Među tri spolna hormona ljudskog tijela, progesteron, estrogen i testosteron, progesteron se smatra jednim od najvažnijih. Promjena razine može pridonijeti abnormalnim menstrualnim ciklusima i simptomima menopauze.

Hormon je također potreban za implantaciju oplođenog jajašca u maternicu i za potporu trudnoći.

U nekim slučajevima, tijelo nije u stanju proizvesti dovoljno progesterona. U tom slučaju lijek propisuje liječnik za primjenu u tabletama.

Progesteron je namijenjen za mnoge svrhe, pilula se najčešće koristi za kontracepciju, kao kontracepcijsko sredstvo. Tablete sadrže sintetske oblike hormona progesterona.

Progestin je sintetski oblik progesterona. Sintetski oblik djeluje na način sličan prirodnom hormonu, međutim, ima nuspojave.

Tablete propisane za žene s poremećajima povezanim s menstruacijom i trudnoćom, uzrokovane su nedovoljnom razinom progesterona.

Tablete progesterona također se koriste za liječenje osteoporoze.

Način primjene progesterona i doze

Progesteron u mini tabletama koristi se kao kontracepcijsko sredstvo. Za razliku od drugih tableta s kombinacijom estrogena i progesterona, ove pilule imaju samo hormon progesteron. Tableta djeluje na sluznicu maternice i zgušnjava je, blokirajući implantaciju jajne stanice u maternicu, sprječavajući trudnoću.

Tablete progesterona koriste se za liječenje simptoma menopauze.

Kada se pristupi fazi menopauze, razina progesterona se smanjuje, a razina estrogena ostaje konstantna.

To dovodi do hormonalne neravnoteže, što može uzrokovati nuspojave. Ovi se simptomi mogu liječiti hormonima.

Progesteronske tablete propisuju se ženama koje imaju problema sa začećem i trudnoćom. Ženama koje imaju poteškoće u održavanju trudnoće ili koje su imale pobačaj daje se progesteron. Hormon u ovom slučaju zadržava debelu maternicu sluznice, što smanjuje vjerojatnost pobačaja.

Stanice sluznice maternice stalno se ljušte, ako nema implantacije oplođene stanice. Ovaj proces stimulira progesteron. Ako je razina hormona niska, žene doživljavaju nepravilnu menstruaciju. U ovom slučaju, tablete progesterona su korisne u liječenju nepravilnih menstrualnih ciklusa ili njegovih poremećaja.

Doziranje uzetog hormona

Prevencija hiperplazije endometrija (zadebljanje sluznice uterusa) kod žena u postmenopauzi koje uzimaju nadomjesnu terapiju estrogenom - 200 mg dnevno prije spavanja, 12 dana kontinuirano, tijekom 28-dnevnog ciklusa liječenja estrogenom svaki mjesec.

Liječenje amenoreje (neobičan prestanak menstruacije) - 400 mg dnevno prije spavanja 10 dana.

Kao kontraceptiv, jednom dnevno oko 3 ili 12 sati svakoga dana.

predozirati

Dugotrajna uporaba lijekova može uzrokovati neke nuspojave:

Poremećaji živčanog sustava i mišića

Oko 31% žena ima glavobolju, a 15% ima vrtoglavicu. Možda je povećano znojenje, nervoza, tremor i poremećaji govora. Oko 12% žena doživljava bol u zglobovima, muskuloskeletnu bol i 8% bolova u leđima.

Genitourinarni i gastrointestinalni problemi

Oko 20% žena doživljava bolove u grudima, 11% problema s inkontinencijom i 10% iritacije vagine.

Oko 20% ima bol u trbuhu i 8% nadutosti, proljev i mučninu.

Progesteron također može uzrokovati rak dojke.

Kardiovaskularni i respiratorni problemi

Oko 7% doživljava bol u grudima, hipertenziju i ubrzani rad srca. Progesteron također uzrokuje zgrušavanje krvi, uključujući trombozu i emboliju. Oko 8% doživljava kašalj, nazalnu kongestiju, bronhitis i sinusitis.

Progesteron je neophodan za začeće i nošenje trudnoće. Ako se progesteron spusti, žena može imati problema s nošenjem bebe.

Pročitajte više o funkcijama progesterona tijekom trudnoće i norme hormona u krvi, pročitajte ovdje.

U ovom članku možete pročitati o ravnoteži estrogena i progesterona u ženskom tijelu.

Ostale nuspojave

Progesteron može utjecati na kožu, uklj. uzrokuju akne, osip, diskoloraciju i seboreju. Ponekad uzrokuje zamagljen vid i druge promjene. Progesteron može utjecati na mentalno stanje. Oko 19% pacijenata osjeća depresiju.

Mogu postojati i razdoblja tjeskobe, nesanice i smanjene koncentracije.

kontraindikacije

Progesteron se ne preporučuje ženama koje su imale rak dojke ili uzimaju određene lijekove i biljne lijekove.

Nuspojave

 • bol u trbuhu;
 • depresija;
 • vrtoglavica;
 • glavobolja.

Ostale nuspojave uključuju anksioznost, kašalj, proljev, umor, muskuloskeletnu bol, mučninu, nadutost, emocionalnu labilnost i razdražljivost.

Trošak od

Prosječna cijena tableta progesterona varira između 150-500 rubalja, ovisno o dozi lijeka i proizvođača.

Progesteron ne dopušta kontrakciji maternice, što je važno u prvom tromjesečju trudnoće. Progesteron je indiciran kod žena koje su izložene riziku od pobačaja.

U nekim slučajevima, progesteron se daje u injekcijama i koje kontraindikacije imaju lijekovi u ovom članku.

Recenzije

Jeanne:

Prednosti lijeka: Cijena

Nedostaci: ne. Lijek je postao pravo otkriće, prilagodio sam mu menstrualni ciklus, uspio sam zatrudnjeti i izvaditi dijete.

Svetlana:

Prednosti: jednostavnost korištenja, korist.

Nedostaci: To je hormon, mnoge nuspojave, prisutnost kontraindikacija, nije jeftin. U pravilu, ja trpim do posljednjeg, to dopušta nelagodu, onda prihvaćam.

Daria:

Pluses: pomogao riješiti opasnosti od prekida bez mučnine i vrtoglavice, razumnu cijenu, prirodno.

Nedostaci: nije uvijek moguće pronaći u ljekarnama.

progesteron

Sadržaj

Farmakološka svojstva lijeka progesteron

Hormonsko žuto tijelo ima progestogeni učinak. Vezanjem na receptore na površini ciljnih organskih stanica, ona prodire u jezgru, gdje aktiviranjem DNA potiče sintezu RNA. Promovira prijelaz sluznice maternice iz faze proliferacije koju uzrokuje folikularni hormon u sekretorni, a nakon oplodnje stvara potrebne uvjete za implantaciju i razvoj oplođenog jajašca. Smanjuje podražljivost i kontraktilnost mišića maternice i jajovoda, stimulira rast sekrecije mliječne žlijezde i potiče laktaciju. Stimulira proteinsku lipazu, povećava zalihe masnoća, povećava iskorištenje glukoze, povećava bazalnu i stimuliranu razinu inzulina, potiče nakupljanje glikogena u jetri, povećava proizvodnju aldosterona; u malim dozama ubrzava, au visokim dozama potiskuje proizvodnju gonadotropnih hormona hipofize; smanjuje azotemiju, povećava izlučivanje dušika u urinu.
Brzo i gotovo potpuno apsorbira nakon s / u i / m uvod. Metabolizira se u jetri radi stvaranja konjugata s glukuronskom i sumpornom kiselinom. Poluživot traje nekoliko minuta. Približno 50-60% se izlučuje u urinu, više od 10% u žuč. Količina metabolita koja se izlučuje u urinu varira ovisno o fazi žutog tijela.

Indikacije za primjenu lijeka progesteron

Amenoreja, anovulacijska metroagija, endokrina sterilnost (uključujući i zbog nedostatka corpus luteum), ugroženi pobačaj, oligomenorrhea, algomenoreja (na temelju hipogenitalizma), dijagnoza formiranja endogenog estrogena.
Gel: mastodinija, benigna mastopatija na pozadini nedostatka progesterona.

Upotreba lijeka Progesteron

Gutanje (kapsule)
U većini slučajeva prosječna dnevna doza je 200-300 mg u 2 doze (100 mg ujutro, ne prije 1 sat nakon obroka i 100–200 mg navečer prije spavanja).
U slučaju insuficijencije lutealne faze (predmenstrualni sindrom, fibrocistična mastopatija, menstrualni poremećaji, premenopauza), dnevna doza je 200-300 mg (100 mg ujutro i 100-200 mg navečer prije spavanja) tijekom 10 dana (od 17. do 26. dan ciklusa).
Kada hormonska nadomjesna terapija u menopauzi tijekom uzimanja estrogena, lijek se propisuje 200 mg u večernjim satima prije spavanja za 12-14 dana.
Uz prijetnju prijevremenih poroda, 400 mg progesterona se daje jednom, u budućnosti, moguće je uzimati 200-400 mg svakih 6-8 sati dok simptomi ne nestanu. Doza i učestalost primjene određuju se pojedinačno, ovisno o kliničkim manifestacijama opasnosti od prijevremenog poroda. Nakon što simptomi nestanu, doza progesterona postupno se smanjuje na održavanje - 200-300 mg na dan (100 mg ujutro 1 sat nakon obroka i 100-200 mg navečer prije spavanja). U ovoj dozi lijek se može koristiti do 37 tjedana trudnoće. Ako se ponovno pojave kliničke manifestacije opasnosti od prijevremenog poroda, liječenje se nastavlja uz primjenu učinkovite doze.
Intravaginalna primjena (kapsule)
U potpunoj odsutnosti progesterona u žena s nefunkcionirajućim (odsutnim) jajnicima (donacija jajeta) na pozadini terapije estrogenom, lijek se propisuje 100 mg / danu 13. i 14. dana ciklusa, zatim 100 mg 2 puta dnevno (ujutro i navečer). ) od 15. do 25. dana ciklusa, od 26. dana i u slučaju trudnoće, doza se povećava za 100 mg dnevno tjedno, dostižući maksimalnu dnevnu dozu od 600 mg u 3 doze (200 mg svakih 8 sati). U ovoj dozi lijek se koristi 60 dana. U budućnosti, progesteron se može uzimati u dozi od 400-600 mg / dan (200 mg svakih 8-12 sati), do i uključujući 27. tjedan trudnoće.
Kako bi se podržala lutealna faza tijekom ciklusa oplodnje in vitro, lijek se propisuje u dozi od 400-600 mg / dan (200 mg svakih 8-12 sati) počevši od dana injekcije korionskog gonadotropina do 27. tjedna trudnoće, uključujući.
Kako bi se podržala lutealna faza u spontanom ili induciranom menstrualnom ciklusu s neplodnošću povezanom s disfunkcijom žutog tijela, 200 do 300 mg / dan se propisuje u 2 doze, počevši od 17. dana ciklusa tijekom 10 dana. U slučaju kasne menstruacije i otkrivanja trudnoće, lijek treba nastaviti. Liječenje u preporučenoj dozi (100 mg ujutro i 100-200 mg navečer prije spavanja) može se nastaviti do 27. tjedna trudnoće.
U slučaju opasnosti od spontanog pobačaja ili radi sprječavanja uobičajenog pobačaja u odnosu na nedostatak progesterona, propisano je 200-400 mg / dan (100–200 mg svakih 12 sati) do 27 tjedana trudnoće. Efektivna doza odabire se pojedinačno ovisno o kliničkim manifestacijama prijetnje pobačaja.
V / m ili s / c
Za krvarenje zbog disfunkcije jajnika, 5–15 mg dnevno tijekom 6-8 dana; ako se kiretaža sluznice maternične šupljine prethodno provodi, započeti nakon 18-20 dana (ako je nemoguće izvesti kiretažu, primjenjuju se tijekom krvarenja). Tijekom razdoblja liječenja, krvarenje se može privremeno povećati (3-5 dana); Astenični pacijenti trebaju transfuziju krvi (200-250 ml). Nakon zaustavljanja krvarenja, terapija se nastavlja 6 dana. Ako se nakon 6-8 dana liječenja krvarenje ne zaustavi, daljnja primjena nije preporučljiva. Kod hipogenitalizma i amenoreje, nakon primjene pripravaka estrogena, 5 mg progesterona se daje dnevno ili 10 mg svaki drugi dan tijekom 6-8 dana. Kod algodysmenorrhea liječenje započinje 6 do 8 dana prije menstruacije u 5 ili 10 mg dnevno tijekom 6-8 dana. S algodysmenorrhea uzrokovane hipoplazije uterusa, u kombinaciji s estrogenom u iznosu od 10 000 IU svaki drugi dan za 2-3 tjedana; zatim se progesteron daje 6 dana. Za prevenciju i liječenje ugroženih i početnih spontanih pobačaja uzrokovanih nedostatnošću žutog tijela, 10-25 mg dnevno ili svaki drugi dan, sve dok se rizik od pobačaja u potpunosti ne eliminira. S uobičajenim pobačaj se daje do 4 mjeseca trudnoće. U slučaju insuficijencije žutog tijela: 12,5 mg / dan v / m tijekom 2 tjedna od trenutka ovulacije (ako je potrebno - do 11 tjedana trudnoće). Dijagnoza stvaranja endogenih estrogena: IM, 100 mg jednom.
lokalno
Gel: 1 doza (2,5 g 1% gela) se nanosi na kožu svake dojke dok se potpuno ne apsorbira jednom dnevno, bez obzira na dane menstrualnog ciklusa.

Kontraindikacije za uporabu lijeka progesterona

Preosjetljivost na progesteron, rak dojke i genitalija, zatajenje jetre, II - III trimestra trudnoće, sklonost trombozi, akutni flebitis, tromboembolija, vaginalno krvarenje nejasne geneze, porfirija.

Nuspojave progesterona

Pospanost, glavobolja, depresija, apatija, disforija; holestatski hepatitis, mučnina, povraćanje, anoreksija, calculozni holecistitis; smanjen libido, smanjen menstrualni ciklus, srednje krvarenje; zamagljen vid, povišeni krvni tlak, edem, tromboembolija, tromboflebitis, tromboza vena mrežnice; galaktoreja, alopecija, debljanje, povećanje grudi, bol i napetost, hirzutizam; alergijske reakcije, bol na mjestu ubrizgavanja.

Posebne upute za uporabu lijeka Progesteron

Koristi se s oprezom kod bolesti kardiovaskularnog sustava, hipertenzije (hipertenzije), kroničnog zatajenja bubrega, dijabetesa, astme, epilepsije, migrene, depresije; hiperlipoproteinemija, ektopična trudnoća, tijekom dojenja. Tijekom razdoblja liječenja potrebno je suzdržati se od potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Interakcije s progesteronom

Potencira učinak diuretika, antihipertenzivnih lijekova, imunosupresiva, koagulanata. Smanjuje laktogeni učinak oksitocina, a smanjuje i učinke uterotonskih sredstava, anaboličkih steroida, gonadotropnih hormona prednje hipofize. Uz istovremenu primjenu s barbituratima, uočava se smanjenje djelovanja progesterona.

Popis ljekarni u kojima možete kupiti Progesteron:

Koje nuspojave mogu izazvati progesteron?

Progesteron je hormon koji je odgovoran za sve procese povezane s trudnoćom. Proizvode ga žuto tijelo jajnika i nadbubrežne žlijezde, tijekom trudnoće od strane posteljice, kod muškaraca sjemenim mjehurićima. Ako to radi u nedovoljnim količinama, to je jedan od razloga zašto žena ne može zatrudnjeti, teško podnosi trudnoću, ili dolazi do kršenja ciklusa, bolnih razdoblja.

Stoga, uz nedostatak hormona, često se propisuje terapija u obliku tableta, injekcija, čepića, ponekad u masti ili kremama. Iako učinak progesterona u mnogim slučajevima ima pozitivan učinak, nije potrebno zlouporabu lijeka: ima mnogo nuspojava.

Karakteristike hormona

U ženskom tijelu, učinak progesterona prvenstveno je usmjeren na pripremu tijela da osigura oplođeno jajašce. Razina ovog hormona mora biti u normalnom rasponu, inače je puna problema. Ako je razina povišena, ona će se očitovati kao kršenje menstrualnog ciklusa, krvarenje iz maternice, cista jajnika i depresija.

Uz nedostatak hormona u tijelu (zbog unutarnjih poremećaja, zlouporabe alkohola), jaje ne napušta jajnik, ovulacija se zaustavlja, smanjuje mogućnost dobivanja trudnoće, postoje predugačka i bolna razdoblja s visokom temperaturom ili obrnuto, njihova odsutnost, problemi nastaju pri nošenju bebe.

Treba napomenuti da je razina progesterona u ženskom tijelu nestabilna i da se, ovisno o fazi menstrualnog ciklusa, stalno mijenja. U prvim danima nakon početka menstruacije, prije ovulacije, progesteron se izlučuje u maloj količini (u ovom trenutku drugi hormoni - estrogeni).

Nakon ovulacije, koja je proces oslobađanja zrelog jajeta iz jajnika u trbušnu šupljinu nakon puknutog zrelog folikula, na mjestu puknutog folikula nastaje žuto tijelo i, kako se jaje pomiče u maternicu, počinje proizvoditi progesteron, pripremajući maternicu za moguću trudnoću.

Ako se začeće ne dogodi, tijelo počinje opadati i transformira se u ožiljno tkivo, smanjujući količinu proizvedenog hormona, što dovodi do početka menstruacije. Uz normalan razvoj, ovaj proces, od formiranja jajne stanice u jajniku do nestanka žutog tijela, ponavlja se do menopauze, osim tijekom trudnoće.

Ako je dijete začeto, žuto tijelo ostaje aktivno tijekom prvog tromjesečja, a razina hormona nastavlja rasti: progesteron stimulira rast endometrija (unutarnje sluznice maternice), zaustavlja oslobađanje novih jaja iz jajnika i menstruacije. Na kraju prvog tromjesečja posteljica sazrijeva do te mjere da počinje samostalno proizvesti pravu količinu estrogena i progesterona, zbog čega potreba za žutim tijelom nestaje i apsorbira se.

Količina progesterona koju proizvodi posteljica vrlo brzo raste od prvog do trećeg trimestra trudnoće i naglo se smanjuje neposredno prije porođaja. Tijekom trudnoće, jedna od funkcija progesterona je suzbijanje kontrakcije mišićnog zida maternice, sprečavajući mogućnost pobačaja. Hormon utječe na termoregulacijsko središte u mozgu, što rezultira povećanjem tjelesne temperature na 37,4 ° (to je osobito karakteristično za prvo tromjesečje, ponekad visoka temperatura se promatra do kraja trudnoće).

Progesteron također igra svoju ulogu u menopauzi: kada se, kao i estrogeni, počnu proizvoditi u manjim količinama i postupno nestaju, funkcija jajnika nestaje i počinje biološko starenje. Menopauza obično prati znojenje, oštar porast tlaka, mučnina, zujanje u ušima, nervni poremećaji, fluktuacije tjelesne temperature. Da bi tijelo preživjelo menopauzu, često se propisuje hormonska terapija.

Umjetna oplodnja

Važnu ulogu progesterona ima i IVF (umjetna oplodnja), kada podrška za ovaj lijek započinje čim se embriji nalaze u maternici. Potreba za uvođenjem hormona tijekom IVF-a je posljedica činjenice da tijekom prirodne trudnoće progesteron u tijelu proizvodi pravilnu količinu.

U slučaju umjetne oplodnje, tijelu je potrebna podrška: s IVF-om, lijek se propisuje za stimulaciju jajnika. Uvođenje steroidnog hormona tijekom IVF-a ne samo da smanjuje mogućnost spontanog pobačaja, nego također pridonosi vezivanju embrija za maternicu i tijesnom zatvaranju cervikalnog kanala.

Obično kada IVF propisuju lijekove u obliku tableta ili vaginalnih čepića. S obzirom na prilično dugačak tijek liječenja progesteronom za IVF (od 12 do 16 tjedana), injekcije se ne potiču, jer mogu izazvati razvoj hematoma ili apscesa. Doza se u svakom slučaju odabire pojedinačno i samostalno se odlučuje o njenom smanjenju ili povećanju, ako je začeće došlo kroz IVF, to je nemoguće: to može izazvati nuspojave i negativne posljedice.

Potreba za liječenjem

Ako je proces sazrijevanja folikula bio poremećen, a nije došlo do ovulacije, žuto tijelo nije se formiralo, a progesteron je u tijelu bio minimalno proizveden samo u maloj količini od nadbubrežnih žlijezda. To dovodi do prevladavanja estrogena u ženskom tijelu, što uzrokuje razvoj mastitisa, fibroida maternice, neplodnosti i drugih negativnih posljedica.

Stoga, ako sumnjate na sličan problem, liječnik propisuje testove, a ako je razina hormona preniska, napišite progesteron. To se događa u nedostatku menstruacije, neplodnosti, koja je uzrokovana nedostatkom žutog tijela, uz prijetnju pobačaja, s IVF-om, kada je potrebna potpuna kontrola trudnoće.

I tu je jedna važna točka: lijek ne može biti zlostavljan u svakom slučaju i treba ga koristiti samo u količini koju je propisao liječnik. Smanjenje ili povećanje norme može dovesti do razvoja raznih nuspojava i smanjenja učinkovitosti liječenja. Iz istog razloga morate obratiti pozornost na njihovu prisutnost u hormonskim kontraceptivima i obratiti se liječniku.

Negativni učinci

Nuspojave liječenja progesteronom su česte. To može biti glavobolja, mučnina, povraćanje, akne, smanjenje seksualne želje, promjene u broju menstrualne krvi, zamagljen vid, pozornost, temperaturne fluktuacije. Ponekad može doći do povećanja krvnog tlaka, otekline, pogoršanja funkcije bubrega, svrbeža kože i alergija.

Ako je progesteron povišen, često se oporavlja čak i ako je dio gela: postoje osvrti da je nakon ublažavanja boli za vrijeme menstruacije postignuta težina, unatoč redovitoj tjelovježbi. Treba napomenuti da se u ovom slučaju krema nije smatrala lijekom i bila je zlostavljana, zbog čega nije bilo lako ukloniti nuspojave.

Često je liječenje progesteronom popraćeno aknama na koži. To se događa zato što povećanje razine steroidnog hormona dovodi do odgađanja uklanjanja tekućina iz tijela i nakupljanja masnoća ispod kože. To dovodi do začepljenja pora kože i naknadne upale, što dovodi do akni i mitesera.

Tijekom trudnoće, akne i akne na koži su uobičajene i ukazuju da se proizvodnja hormona odvija u pravoj količini. Ako se akne pojave tijekom liječenja, one svakako trebaju obratiti pozornost i obratiti se liječniku: mogu ukazati i na prisutnost alergija ili drugih problema.

Izgled akni i mitesera može biti popraćen natečenošću, pa čak i krugovima ispod očiju. Progesteron povećava propusnost krvnih žila, zbog čega tekući dio krvi ulazi u tkiva i izaziva oticanje vidljivo na koži.

Uz navedene učinke mogu se pojaviti i sljedeći učinci:

 • Povećana plućna emolacija i tromboza mozga;
 • Pojava tromboze vlakana i neuritisa optičkog živca;
 • Predmenstrualni sindrom;
 • Nesanica ili pospanost;
 • Lažni cistitis;
 • Pogoršanje ili povećanje apetita;
 • nervoza;
 • Pogoršanje kose i ćelavosti;
 • Vrtoglavica.

Nepoželjno je propisati lijekove s progesteronom ženama s dijabetesom, hipertenzijom, hiperlipidemijom. Kao i imenovanje lijeka za česte migrene, epilepsiju, astmu, probleme sa srcem i bubrezima. Povišene razine hormona mogu uzrokovati bolove u zglobovima, kralježnici, ligamentima, donjem dijelu leđa. Ako je lijek propisan prije menopauze, on je u stanju prikriti svoj početak.

Progesteron može utjecati na druge steroidne hormone: može promijeniti metabolizam estrogena, mineralokortikoida, androgena, glukokortikoida, smanjiti apsorpciju estrogena. U velikim količinama, umjesto suzbijanja kortizola, progesteron povećava svoju količinu, što je praćeno povećanjem tlaka, razinama glukoze, disfunkcijom štitne žlijezde, poremećajima probavnog sustava i drugim problemima.

Hormon i duhovi

Također treba imati na umu da je tijekom liječenja progesterona alkohol kontraindiciran u svim količinama. Alkohol ne samo da može izazvati pogoršanje zdravlja, nego može i negirati sve terapije, pa čak i onemogućiti trudnoću s IVF-om i izdržati zdravo dijete. U tom slučaju alkohol uzrokuje bržu cirkulaciju krvi i ubrzava povlačenje lijeka iz tijela, zbog čega žena gubi potrebnu dozu.

Također treba imati na umu da se liječenje progesteronom propisuje prilikom planiranja trudnoće, konzumiranje alkohola neće samo negativno utjecati na majku ako ona može podnijeti bebu, već i izazvati zdravstvene probleme kod djeteta.

Ako se dogodi da žena ne može u potpunosti odustati od alkohola, možete se ograničiti čašom crnog vina tijekom dana ili barem navečer, a razmak između upotrebe alkohola i lijeka (ako uputa pokazuje da su kompatibilni) treba biti najmanje dva sata,

Tablete progesterona: analiza lijekova, njihove indikacije i nuspojave

Da bi se nadomjestio nedostatak funkcije jajnika u akušerstvu i ginekologiji, propisuju se preparati progesterona. Jedan od najprikladnijih oblika primjene ovih lijekova su tablete.

Mehanizam djelovanja

Menstrualni ciklus ima dvije faze, koje su razdvojene ovulacijom. Nakon oslobađanja jajeta iz jajnika, na njegovom mjestu nastaje žuto tijelo koje aktivno proizvodi progesteron. Ovaj hormon djeluje na sluznicu maternice, uzrokujući da se zgusne i pripremi za uvođenje embrija. S početkom trudnoće, aktivnost žutog tijela se povećava. Progesteron, proizveden ovom formacijom, smanjuje podražljivost mišića uterusa, doprinosi normalnom razvoju embrija, a također aktivira restrukturiranje mliječnih žlijezda.

Lijekovi koji sadrže progesteron imaju isti učinak. Koriste se za obnavljanje normalnog menstrualnog ciklusa s krvarenjem ili bez menstruacije, s neplodnošću, pobačajima. Osim toga, ovaj hormon je sastavni dio sredstava za uklanjanje simptoma menopauze.

Progesteron nema značajan učinak na metabolizam proteina, povećava nakupljanje glukoze i glikogena u jetri, stvarajući dodatnu energiju. On inhibira reapsorpciju natrijevih iona iz primarnog urina, koji se pojavljuje u konačnim bubrežnim tubulima, i tako povećava izlučivanje tekućine iz tijela. Ovi fiziološki procesi pomažu ženskom tijelu da se pripremi za trudnoću i spasi je.

U velikoj dozi inhibira sintezu hormona hipotalamusa koji uzrokuju ovulaciju, luteiniziranje i stimulaciju folikula. Stoga inhibira ovulaciju i dio je kontracepcijskih lijekova.

klasifikacija

Hormonski pripravci koji sadrže progesteron mogu biti prirodnog ili sintetskog porijekla. Oni imaju različitu strukturu na kojoj ovisi vezivanje za različite receptore i farmakološki učinak. Stoga je izbor lijeka u svakom slučaju individualan, uzimajući u obzir karakteristike pacijenta.

Svi agensi s progestogenim djelovanjem podijeljeni su u 2 skupine:

 • prirodni progesteron;
 • sintetičke droge.

Prirodne tablete progesterona gotovo isključivo djeluju na odgovarajuće receptore. Nema androgeni ili estrogeni učinak. Međutim, učinak takvih sredstava slabiji je od sintetičkih. Osim toga, oni se neutraliziraju kada uđu u želudac. Stoga, u terapijske svrhe, koristi se mikronizirani progesteron, koji je dio lijekova Iprozhin, Pradzhisan, Utrozhestan.

Većina sintetičkih progestagenskih lijekova nakon ulaska u krv se razgrađuje u jetri da bi se formirale kemijski aktivne komponente. Iznimka je levonorgestrel, koji djeluje odmah bez raspada u hepatocitima. Ova se tvar koristi za hitnu kontracepciju nakon nezaštićenog odnosa i uključena je u preparate Postinor, Eskapel i Eskinor-F.

Lijekovi s progesteronom, propisani za menopauzu, pomažu u eliminiranju simptoma i podupiru funkcije zavisne od hormona, Utrogestan i Duphaston.

Sintetski progestageni metabolizirani u jetri:

Sintetski hormoni s progesteronom aktivniji su od prirodnih. Međutim, oni često utječu na receptore androgena i estrogena, uzrokujući dodatne simptome. Ovaj učinak može biti koristan u povećanju biološkog učinka progesterona. U drugim slučajevima, interakcija s receptorima dovodi do nuspojava.

Ovisno o dozi aktivne tvari, sintetski gestageni mogu utjecati na endometrij na različite načine - od pripreme do trudnoće do suzbijanja tog procesa. Samoprepisivanje tih lijekova ili izbor analoga je neprihvatljivo.

Pregled droge

Tablete progesterona mogu imati različite biološke učinke. Njegovi lijekovi imaju obilježja imenovanja i kontraindikacije.

utrozhestan

To je lijek mikroniziranog progesterona prirodnog podrijetla. Njegovi kolege - Iprozhin i Prajisan. Dostupno u kapsulama.

indikacije:

 • lutealnu insuficijenciju, koja je uzrok neplodnosti;
 • predmenstrualni poremećaji;
 • poremećaji ovulacije ili anovulacijski ciklusi;
 • fibrocistična bolest dojke (mastopatija);
 • simptomi menopauze (istovremeno s estrogenom).

Kako bi se spriječio spontani pobačaj ili prijevremeni porod, koriste se vaginalne kapsule.

Uobičajena terapija je 1 kapsula dva puta dnevno u drugoj polovici ciklusa, na prazan želudac ili 2 do 3 sata nakon obroka.

Najčešće nuspojave su:

Pospanost i vrtoglavica - početni znakovi prekoračenja željene doze lijekova, koji zahtijevaju njegovo smanjenje. Primijećeni su i porast tjelesne težine, povraćanje, zatvor ili proljev, akne, svrbež, oticanje, znojenje i druge nuspojave.

kontraindikacije:

 • tromboza, tromboflebitis, prethodna plućna embolija, srčani udar ili moždani udar;
 • vaginalno krvarenje opskurne prirode;
 • sumnja na rak dojke ili genitalija;
 • porfirijom;
 • hepatitis i druge teške bolesti jetre;
 • individualna netolerancija;
 • trudnoća (samo za oralne kapsule) i dojenje.

Duphaston

To su sintetske tablete progesterona, vrlo slične strukturi prirodnim. Stoga nema drugu hormonsku aktivnost - estrogenu i androgenu. Stoga se bolje podnosi od većine sintetskih gestagena, bez izazivanja porasta temperature, zadržavanja tekućine ili povećanja težine.

Lijek ne povećava zgrušavanje krvi, ne utječe negativno na metabolizam ugljikohidrata i masti. Također, ne inhibira ovulaciju i ne narušava menstrualni ciklus. Kontracepcijski učinak također nije prisutan. Duphaston se može koristiti za spašavanje trudnoće. To je jedan od najčešće propisanih lijekova - progestagena.

indikacije:

 • endometrioza;
 • neplodnost s neuspjehom jajnika;
 • opasnost od prekida, ponavljajućeg pobačaja uzrokovanog nedostatkom progesterona;
 • predmenstrualni sindrom;
 • nepravilna menstruacija i disfunkcionalno krvarenje;
 • istodobno s estrogenom - menopauza i sekundarna amenoreja.

Nanesite lijek 2 do 3 puta dnevno. Nuspojave su iste kao one prirodnog progesterona, ali su manje izražene i rijetke.

kontraindikacije:

 • teška bolest jetre;
 • individualna netolerancija;
 • dojenje.

Tijekom trudnoće možete uzeti Duphaston.

Norkolut

Ovaj lijek priprema maternicu za početak trudnoće, a također inhibira izlučivanje hormona hipofize i time sprječava ovulaciju. Ima slabu estrogenu i androgenu aktivnost.

indikacije:

 • predmenstrualni sindrom;
 • krvarenje maternice na pozadini anovulacije;
 • kršenje trajanja i faze menstrualnog ciklusa;
 • endometrioza;
 • fibroida;
 • nabreknuće i osjetljivost dojki (mastodynia);
 • hiperplazija endometrija;
 • potrebu da se spriječi ili zaustavi dojenje, na primjer, nakon pobačaja.

Nuspojave uključuju glavobolju, oticanje, dobivanje na težini, bol u mliječnim žlijezdama, mučninu ili povraćanje, svrbež kože, krvav vaginalni iscjedak. Kod dulje uporabe moguća je tromboza krvnih žila.

kontraindikacije

Popis kontraindikacija je prilično opsežan. Praktički se podudara s kontraindikacijama za druge sintetičke gestagene, s iznimkom Duphastona. To su stanja:

 • dobi do 18 godina;
 • vjerojatni rak dojke ili genitalnih organa;
 • trudnoća;
 • bolest jetre i bubrega;
 • tromboflebitis, prethodno prenesena vaskularna tromboza;
 • krvarenje iz urinarnog trakta ili vagine opskurne prirode;
 • prethodno premještena trudna kolestaza ili pruritus;
 • pretilosti;
 • herpesna infekcija;
 • individualna netolerancija.

Orgametril i Exluton

Ovi lijekovi inhibiraju ovulaciju i također djeluju kontracepcijsko. To je povezano sa smanjenjem viskoznosti cervikalne sluzi, slabljenjem kontraktilnosti jajovoda, pogoršanjem svojstava endometrija, što doprinosi implantaciji jajne stanice.

indikacije:

 • disfunkcionalno krvarenje iz maternice;
 • endometrioza;
 • izolirani slučajevi amenoreje;
 • odgodu normalne menstruacije;
 • kontracepcija.

Posljedice uzimanja progesterona iz ove skupine: vaginalni iscjedak, promjena seksualne želje, mučnina, proljev, povećanje tjelesne težine, glavobolja. Može doći do povećanog pritiska ili akni. Rijetko se javljaju depresija, znojenje, pruritus, povišena razina glukoze u krvi, tromboza, osjetljivost na dojke.

kontraindikacije:

 • teška bolest jetre;
 • vaginalni iscjedak nejasnog uzroka;
 • trudnoća, dojenje;
 • svrbež;
 • otoskleroza (oštećenje sluha);
 • porfirijom;
 • maligni tumori genitalija ili mliječnih žlijezda;
 • obilna razdoblja;
 • hipertenzija, dijabetes, epilepsija;
 • odgođena ektopična trudnoća.

Veraplex i Provera

Značajka lijeka Veraplex je njegova sposobnost da inhibira rast hormonski osjetljivih tumora. Stoga se propisuje za recidiva ili metastaze raka endometrija, hormonski ovisan rak dojke u postmenopauzi, kao i za rak bubrega.

Način uzimanja lijekova u tim slučajevima određuje liječnik u svakom pojedinom slučaju. Nuspojave su iste kao i one drugih sintetičkih gestagena. Veraplex je kontraindiciran tijekom trudnoće, laktacije, individualne netolerancije.

Provera se koristi u ginekologiji za liječenje endometrioze i kontracepcije. Uz dugotrajnu uporabu lijeka uzrokuje atrofiju endometrija. Lijek se koristi u onkologiji za rak maternice, bubrega, dojke, prostate, u teškim slučajevima raka.

Vizanna i Nemestran

Ovaj lijek ima gestageno i značajno antiandrogeno djelovanje. On inhibira učinak estrogena na tkivo endometrija, inhibirajući njegov razvoj. Stoga se Byzanna koristi za liječenje endometrioze. Imenovana je kontinuiranim tečajem unutar pola godine. Visanna se može koristiti za nadomjesnu hormonsku terapiju.

Na početku terapije mogu se pojaviti vaginalno krvarenje, glavobolja, depresivno raspoloženje, akne, osjetljivost na dojke. Uz nastavak terapije, ti se učinci smanjuju.

kontraindikacije:

 • tromboflebitis;
 • Bolest koronarnih arterija, srčani udar, moždani udar;
 • dijabetičku angiopatiju;
 • teška bolest jetre, osobito rak;
 • sumnju na hormonski ovisni rak drugih organa, osobito mliječnih žlijezda;
 • krvarenje iz genitalnog trakta opskurne prirode;
 • kolestaza prenesena tijekom trudnoće;
 • netolerancija na mliječni šećer;
 • dobi do 18 godina;
 • individualna netolerancija;
 • trudnoća i dojenje.

Nemestra ima malo drugačiju kemijsku strukturu, ali se također koristi za liječenje endometrioze. Za razliku od Byzanna, uzima se samo 2 puta tjedno tijekom šest mjeseci. On ima više nuspojava, oni se podudaraju s onima karakterističnim za sintetičke gestagene. Lijek je apsolutno kontraindiciran tijekom trudnoće, jer ima štetan učinak na fetus. Tijekom prijema potrebna je kontracepcija. Također, ne može se uzimati kod bolesti jetre i bubrega, dojenja, individualne netolerancije.

kontracepcija

Samo se progestageni, bez estrogenske komponente, nalaze u dijamilnoj, Lactinet-Richterovoj, Modemskoj i Charozetta kontracepcijskoj piluli. Glavni mehanizam kontracepcijskog učinka je blokiranje sinteze luteinizirajućeg hormona hipofize i time suzbijanje ovulacije. Ovi lijekovi imaju visoku gestagensku i nisku androgenu aktivnost i najselektivniji su (selektivni) u odnosu na receptore progesterona svih gore navedenih.

Nuspojave uključuju glavobolju, promjene u libidu, mučninu i povraćanje, osjetljivost dojki, povećanje težine. Prijem je kontraindiciran u trudnoći, individualna netolerancija, bolesti arterija i vena, vaginalno krvarenje nepoznate prirode i teška bolest jetre.

Moguća kombinacija progestin kontraceptiva s estrogenom.

Koje pilule sadrže progesteron potreban za hitnu kontracepciju?

To su Postinor, Escapel i Eskinor-F. Ovi lijekovi inhibiraju ovulaciju, oplodnju jajeta i njegovu implantaciju. Ako se embrij već infiltrirao u endometrij, takvi su agensi nedjelotvorni. Stoga se moraju uzimati najkasnije 3 dana nakon seksualnog kontakta. Kada se lijek koristi prvog dana, njegova učinkovitost doseže 95%, a zatim se smanjuje na 58%.

Ta sredstva prihvaćaju se prema shemi, obično 2 - 3 puta. Oni se prilično dobro podnose, ponekad uzrokuju osip na koži, mučninu, bolove u donjem dijelu trbuha, umor, vaginalno krvarenje.

Pripravci za postkoitalnu kontracepciju su kontraindicirani:

 • na pozadini trudnoće;
 • mlađe od 16 godina;
 • s otkazivanjem jetre;
 • s netolerancijom na mliječni šećer ili individualnu preosjetljivost.

Ovi lijekovi su aktivni na reproduktivnom sustavu žena, pa se ne preporučuje da se koriste češće od jednom u menstrualnom ciklusu.

Lijekovi koji sadrže progesteron, mijenjaju hormonsku pozadinu tijela. Nekontrolirani prijem nije dopušten. Međutim, njihove prednosti u ciklusnoj patologiji, pobačaj, klimakterijski poremećaji, pa čak i bolesti raka često nadmašuju potencijalnu opasnost od terapije.

progesteron

Progesteron: upute za uporabu i ocjene

Latinski naziv: Progesteron

ATX kod: G03DA04

Aktivni sastojak: progesteron (progesteron)

Proizvođač: Dalkharmharm OJSC (Rusija), ANHUI CHENGSHI MANUCACTURE MEDICINE, Co. Ltd. (Kina), Privatno dioničko društvo Biofarma (Ukrajina)

Aktualizacija opisa i fotografija: 26.10.2018

Cijene u ljekarnama: od 330 rub.

Progesteron - lijek koji ima progestin.

Oblik i sastav otpuštanja

Progesteron se otpušta u obliku otopine za intramuskularnu primjenu (uljne): bistra uljna tekućina, bezbojna ili blijedo žuta ili zlatnožuta (1 ml u ampuli bezbojnog stakla; 10 ampula u blisteru; 1 blister u kartonskom snopu; 5 ampula u konturnoj ćeliji); pakiranje, 2 pakiranja ili 10 ampula u kartonskoj kutiji).

Sastav 1 ml otopine:

 • aktivni sastojak: progesteron - 10 ili 25 mg;
 • dodatne komponente: maslinovo ulje i benzil benzoat medicinsko ili sojino ulje i benzilni alkohol (ovisno o proizvođaču).

Farmakološka svojstva

farmakodinamiku

Progesteron je hormon žutog tijela i ima gestageno djelovanje. Komuniciranjem s receptorima smještenim na površini stanica ciljnih organa, sredstvo prodire u jezgru, u kojoj aktivira deoksiribonukleinsku kiselinu, što dovodi do povećanja sinteze ribonukleinske kiseline. Lijek doprinosi transformaciji faze proliferacije sluznice maternice, uzrokovane folikularnim hormonom, u sekretornu fazu, a nakon oplodnje jaje osigurava potrebne uvjete za normalnu implantaciju i daljnji razvoj. Progesteron smanjuje podražljivost i kontraktilnost mišića maternice i jajovoda. Alat potiče rast sekretornog dijela acinusa mliječnih žlijezda i uzrokuje laktaciju, osigurava razvoj normalnog endometrija.

Pojačavajući djelovanje proteinske lipaze, progesteron dovodi do povećanja rezervi masti i poboljšanog iskorištavanja glukoze, povećavajući bazalnu i stimuliranu sekreciju inzulina, stvarajući optimalne uvjete za kumulaciju glikogena u jetri, te također povećava proizvodnju aldosterona. U malim dozama sredstvo aktivira, au velikim dozama potiskuje proizvodnju hipofiznih gonadotropnih hormona. Smanjuje azotemiju, povećava izlučivanje dušika bubrezima.

farmakokinetika

Nakon intramuskularne (IM) primjene, lijek se brzo i gotovo potpuno apsorbira. Maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi pri primjeni i / m od 10 mg progesterona zabilježena je oko 8 sati nakon injekcije i 24 sata je ostala iznad bazalne razine.

Proizvod se odlikuje visokim vezanjem za proteine ​​plazme, prvenstveno s albuminom - za 50–54% i kortikosteroid-vezujućim globulinima - za 43–48%.

Biotransformacija progesterona javlja se u jetri, uz formiranje metabolita, pregnanolona i pregnandiola, koji su konjugirani sa sumpornom i glukuronskom kiselinom. Izoenzim CYP2C19 sudjeluje u metaboličkom procesu.

Poluživot traje nekoliko minuta, 50-60% tvari se eliminira putem bubrega, preko 10% kroz crijevo. Broj metabolita koji se izlučuju putem bubrega varira ovisno o fazi žutog tijela.

Indikacije za uporabu

 • endokrina sterilnost (uključujući nedovoljnu funkciju žutog tijela);
 • anovulacijska metroagija;
 • amenoreju;
 • prijetnja prestanka trudnoće;
 • algomenoreja, oligomenoreja (povezana s hipogenitalizmom);
 • dijagnoza formiranja endogenih estrogena.

kontraindikacije

 • dijagnosticirane ili sumnjive neoplazme dojke i genitalnih organa (kao monoterapijski lijek);
 • intrakranijalno krvarenje, tromboembolijski poremećaji (moždani udar, infarkt miokarda, plućna tromboembolija) ili povijest podataka o stanju / bolesti;
 • tromboflebitis (uključujući povijest), duboka venska tromboza, retinalna vaskularna tromboza, prisutnost faktora rizika za stvaranje krvnih ugrušaka;
 • teške bolesti jetre ili funkcionalni poremećaji jetre teškog stupnja (uključujući maligne tumore jetre, uključujući u povijesti);
 • idiopatska žutica, herpes ili svrbež tijekom prethodne trudnoće;
 • porfirijom;
 • nepotpuni pobačaj ili pobačaj;
 • vaginalno krvarenje nepoznatog porijekla;
 • II - III trimestra trudnoće;
 • razdoblje dojenja;
 • dobi do 18 godina;
 • preosjetljivost na bilo koju komponentu lijeka.

Relativna (progesteron treba koristiti s velikim oprezom):

 • kronično zatajenje bubrega;
 • arterijska hipertenzija;
 • bolesti kardiovaskularnog sustava (CCC);
 • bronhijalna astma;
 • dijabetes;
 • hiperlipoproteinemije;
 • migrena;
 • epilepsije;
 • depresija;
 • funkcionalni poremećaji jetre blage i umjerene težine;
 • I trimestar trudnoće (uporaba je dopuštena isključivo radi sprječavanja pobačaja);
 • fotofobija.

Upute za uporabu progesterona: metoda i doziranje

Progesteron se primjenjuje injekcijom / m.

Preporučeni režim doziranja ovisno o indikaciji:

 • algomenorrhea: tijekom 6 do 8 dana prije početka menstruacije; lijek se primjenjuje dnevno u 5 ili 10 mg tijekom 6-8 dana;
 • algodysmenorrhea zbog nerazvijenosti uterusa: u kombinaciji s pripravcima estrogena po stopi od 10 000 IU svaki drugi dan tijekom 2-3 tjedna, progesteron se koristi sljedećih 6 dana;
 • hipogenitalizam i amenoreja: koristiti nakon estrogenih lijekova dnevno 5 mg ili 10 mg svaki drugi dan tijekom 6-8 dana;
 • krvarenje povezano s disfunkcijom jajnika: propisano dnevno 5-15 mg tijekom 6-8 dana; u slučaju preliminarne kiretacije sluznice maternične šupljine, uvođenje lijeka započinje nakon 18-20 dana, ako je nemoguće izvesti kiretažu, otopina se primjenjuje tijekom krvarenja; tijekom terapije može doći do privremenog povećanja krvarenja (3-5 dana), zbog čega se, u pozadini umjerene i teške anemije, preporuča transfuzija krvi unaprijed (200-250 ml); nakon prestanka krvarenja 6 dana, progesteron treba nastaviti; ako se nakon 6-8 dana liječenja krvarenje ne zaustavi, daljnja uporaba proizvoda nije prikladna;
 • insuficijencija žutog tijela: primjenjuje se u dozi od 12,5 mg na dan 2 tjedna od trenutka ovulacije, ako je potrebno, liječenje se nastavlja do 11 tjedana trudnoće;
 • prevencija / liječenje prijetećeg ili početnog spontanog pobačaja uzrokovanog nedovoljnom funkcijom žutog tijela: 10-25 mg dnevno ili svaki drugi dan dok se simptomi opasnosti pobačaja potpuno ne uklone; s uobičajenim pobačajima, otopina se primjenjuje do četvrtog mjeseca trudnoće;
 • dijagnoza formiranja endogenih estrogena: jednom 100 mg.

Nuspojave

 • živčani sustav: vrtoglavica, glavobolja, pospanost / nesanica, optički neuritis, labilnost raspoloženja, astenija, apatija, depresija, disforija;
 • probavni sustav: gubitak apetita, nadutost, povraćanje, proljev, mučnina, zatvor, bol u trbuhu, kolecistitis, kolestatski hepatitis, kolestatska žutica;
 • endokrini sustav: hirzutizam;
 • imunološki sustav: urtikarija, osip, pruritus, anafilaktoidne reakcije;
 • metabolizam: povećanje / smanjenje tjelesne težine, edem;
 • SSS: povišeni krvni tlak, tromboflebitis, tromboembolija (uključujući krvne žile i plućnu arteriju), tromboza vena mrežnice, hemoragični osip;
 • organ vida: oštećenje vida;
 • kožno i potkožno tkivo: alopecija, akne, nodozni eritem, multiformni eritem;
 • muskuloskeletni i vezivno tkivo: bol u leđima;
 • mokraćni sustav: cistitis;
 • mliječne žlijezde i genitalije: promjene libida, smanjenje menstrualnog ciklusa, predmenstrualni sindrom, uočavanje ili probojno krvarenje, amenoreja, nelagoda i svrbež u vagini, iscjedak iz vagine, promjene u viskoznosti cerviksa, spazam mišića uterusa, cervikalna erozija, sindrom hiperstimulacije jajnika, vulvovaginitis, povećanje mliječne žlijezde, galaktoreja, bol i napetost u mliječnim žlijezdama, maligne neoplazme u mliječnoj žlijezdi;
 • opći poremećaji i lokalne reakcije: opća slabost, hipertermija, crvenilo, umor, hiperemija, iritacija, bol, hematom, edem, otvrdnjavanje i svrbež na mjestu ubrizgavanja.

predozirati

Simptomi predoziranja mogu biti: dismenoreja, skraćivanje menstrualnog ciklusa, prolazna vrtoglavica, pospanost, euforija.

U nekim slučajevima, prosječna terapeutska doza može biti pretjerano visoka zbog posebne osjetljivosti na lijek, preniske razine estradiola, nestabilnog postojećeg ili izgleda endogenog izlučivanja progesterona. Razvojem neželjenih reakcija ovisnih o gestagenu treba prekinuti terapiju progesteronom, a nakon uklanjanja ovih poremećaja nastaviti se s nižim dozama. Ako je potrebno, moguće je simptomatsko liječenje.

Posebne upute

Prije početka terapije treba provesti liječnički pregled, uključujući pregled zdjeličnih organa i mliječnih žlijezda, te Papanicolaou test.

Zbog moguće opasnosti od tromboembolijskih komplikacija potrebno je napustiti uporabu progesterona kada se pojave sljedeći poremećaji: vaskularne lezije mrežnice, dvostruki vid, gubitak vida, tromboflebitis, venska ili arterijska tromboembolija, tromboza, bez obzira na lokalizaciju.

S dostupnim u povijesti indikacijama za tromboflebitis, kao iu slučajevima kardiovaskularnih bolesti u sadašnjosti ili u povijesti potrebno je pažljivo pratiti stanje bolesnika.

Progesteron se mora koristiti s velikim oprezom u bolesnika s anamnezom depresije, a kada se pojavi težak oblik ove bolesti, prekinite terapiju lijekom.

Uz dugotrajan tretman, preporuča se provođenje redovitih liječničkih pregleda, uključujući istraživanje aktivnosti jetre, te u slučaju kolestatske žutice ili odstupanja od normalnih vrijednosti testova funkcije jetre, poništiti primjenu progesterona.

Tijekom perioda terapije može doći do smanjenja tolerancije glukoze i povećane potrebe za inzulinom i drugim hipoglikemijskim lijekovima u prisutnosti dijabetesa, te se stoga mora pažljivo pratiti koncentracija glukoze u krvi.

Ako se tijekom liječenja dogodi amenoreja, potrebno je isključiti moguću trudnoću, a s razvojem acikličkog krvarenja, otopinu se ne smije ubrizgavati dok se ne otkrije uzrok (uključujući i histološki pregled endometrija).

Primjena progesterona može utjecati na rezultate laboratorijskih ispitivanja kao što su parametri koagulacije, parametri štitnjače i funkcija jetre, koncentracija pregnandiola.

Prilikom promatranja taloženja kristala u otopini, ampula s pripravkom može se zagrijati u kipućoj vodenoj kupelji, protresanjem dok se kristali ne otope. Ako se, kada se ohlade na 36–38 ° C, kristali ponovno ne ispadnu, a otopina je čista, može se koristiti.

Utjecaj na sposobnost upravljanja motornim vozilima i složenih mehanizama

Budući da primjena progesterona može uzrokovati pojavu oštećenja vida i vrtoglavice, potreban je oprez u bolesnika koji voze vozila ili druge složene mehanizme tijekom liječenja.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Prema uputama, progesteron je kontraindiciran u II - III trimestra trudnoće. U prvom tromjesečju trudnoće lijek se može koristiti isključivo za sprječavanje spontanog pobačaja.

Tijekom razdoblja dojenja, lijek je kontraindiciran jer prodire u majčino mlijeko.

Koristite u djetinjstvu

Profil sigurnosti progesterona u bolesnika mlađih od 18 godina nije ispitan. Djeca i adolescenti ne propisuju lijek.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije

U prisutnosti kroničnog zatajenja bubrega, lijek se mora koristiti s velikim oprezom.

S abnormalnom funkcijom jetre

Primjena lijeka u bolesnika s teškim oštećenjem jetrene aktivnosti je kontraindicirana. U slučajevima blage / umjereno oštećene funkcije jetre, progesteron treba koristiti s oprezom.

Koristite u starosti

Podaci koji potvrđuju sigurnost i djelotvornost lijeka u bolesnika starijih od 65 godina nisu dostupni. Nema indikacija za uvođenje sredstava u starosti.

Interakcije lijekova

 • oksitocin - smanjuje se njegov laktogeni učinak;
 • barbiturati - djelovanje progesterona je oslabljeno;
 • lijekovi koji stimuliraju glatke mišiće maternice, anaboličke steroide, gonadotropne hormone prednje hipofize - smanjuje se intenzitet djelovanja tih lijekova;
 • antihipertenzivni lijekovi, diuretici, imunosupresivi, antikoagulanti - njihov učinak se povećava;
 • Antiepileptici (fenitoin), griseofulvin, spironolakton, fenilbutazon, rifampicin - ubrzavaju metabolizam progesterona u jetri;
 • bromokriptin - smanjuje učinkovitost ovog alata;
 • ketokonazol - može povećati koncentraciju ketokonazola i povećati bioraspoloživost progesterona;
 • ciklosporin - njegova razina se povećava;
 • etanol (u velikim dozama) - smanjuje bioraspoloživost progesterona.

Kod različitih bolesnika, ozbiljnost ovih interakcija može značajno varirati, pa je kliničke učinke potonjih teško predvidjeti.

analoga

Uvjeti skladištenja

Čuvati na mjestu zaštićenom od svjetlosti i nedostupnom djeci, na temperaturi od 5-25 ° C.

Rok trajnosti - 3 godine ili 5 godina (ovisno o proizvođaču).

Uvjeti prodaje u ljekarni

Recept.

Pregledi progesterona

Progesteron je uglavnom pozitivan. Pacijenti koji su koristili lijek, imajte na umu njegovu učinkovitost u liječenju metroragije i drugih kršenja menstrualnog ciklusa, kao i prijetnju pobačaja. U mnogim slučajevima, prema ocjenama, lijek je pokazao učinkovitost u slučaju problema sa začećem i nošenjem djeteta.

Nedostaci lijeka pacijenta uključuju veliki broj kontraindikacija i moguće nuspojave, kao i oštru bol kod primjene / m progesterona i pojavu tuljana, hematoma i edema na mjestu ubrizgavanja. Kako bi se spriječio razvoj neželjenih lokalnih reakcija i smanjila bol od ubrizgavanja prije uvođenja lijeka, pacijentu se preporučuje zagrijavanje ampule u dlanovima ili u vrućoj vodi.

Postoje i pregledi koji ukazuju na nedostatak učinka terapije.

Cijena progesterona u ljekarnama

Cijena progesterona za pakiranje od 10 ampula od 1 ml može biti približno: 10 mg / ml - 270–390 rubalja; 25 mg / ml - 540-760 rubalja.