Insuman Bazal GT - recenzije, upute za uporabu, analozi i cijene

Vijesti o svijetu dijabetesa, novi razvoj, proizvodi.

Koristi li itko Rapid i Bazal insuma?

Koristi li itko Rapid i Bazal insuma?

Tati poruka »10.30.2008, 12:49

Poruka Irina ”10.30.2008, 13:34

Poruka od DiSi »30.10.2008, 14:42

Tati poruka »10.30.2008, 16:55

Vikina poruka »10.30.2008, 18:22

Vikina poruka »10.30.2008, 18:57

Lime Post ”30.10.2008, 19:07

Stvar je u tome da je Tati ispisao humuline, a sada postoje dvije mogućnosti: insa bel. proizvodnju ili insuman s brzim. Pokušava saznati sve.
Je li Rapid kratak ili ultra?

Nikad nisam čuo za takav inzulin

Poruka je irren ”30.10.2008, 20:03

Poruka je irren ”10.30.2008, 20:04

Poruka od vapna "10/30/2008, 20:13

Lime Post ”10.30.2008, 20:15

Poruka je irren ”10.30.2008, 20:16

Poruka Yur »10.30.2008, 21:24

Tati poruka »31.10.2008 13:43

Poruka Irina ”31.10.2008, 13:54

Poruka Yur »05.11.2008, 17:50

UTK poruka »06.11.2008, 10:26

a) Koliko se sjećam, iz iskustva korištenja „Fuchs“, imali su prilično originalnu „ambalažu“ - boce od 5 ml, dok su sve konkurentske tvrtke imale bočice od 10 ml (sigurno ne 100!);

b) Bjelorusija je i dalje sretna s „lisicom“ za invalide: Imam ECB. moguće je ne sanjati treću skupinu o Pentafuyu "Protafan", dobro je barem u dogledno vrijeme (2006.) uhvatiti se za "Novorapid", i, kao što znamo, to se ne događa u bočicama... da se neki novi prijelazi na druge insuline mogu zaboraviti. Sada, kako bi se prebacio na Pentafan Protafan, gotovo je potrebno kontaktirati glavnog endokrinologa regije. Zasad sam više volio ne razmišljati o tome (“spalio” sam stare, vrlo “debele”, pjenaste i oslabljene zalihe), a sada sve češće mislim. Pogotovo u svjetlu činjenice da je na stazi. Godina Ruske Federacije je obećala da će opskrbu "ne-native" inzulin Novonordi (iz sunčanog Brazila, gdje ima mnogo divljih majmuna, i vrlo malo proizvodne discipline). Naravno, "mutoten" će prije svega utjecati na najlikvidnije položaje ("Protafan-Actrapid", oblici bočica);

c) Dakle, s obzirom na sve gore navedeno, morat ću se vrlo brzo vratiti u "budućnost" u Erefiju...

Poruka Tati 06.11.2008, 12:22

pakiranje je stvarno originalno. Na bocu Bazala piše:
"suspenzija za subkutanu injekciju od 100 IU / ml", a ispod: "U 1 bočici sadrži 5 ml suspenzije."
A na bočici Rapid postoji i takav natpis "Za intravenozno, intramuskularno ili subkutano davanje."
Toliko su mali da se uklapaju u plastično jaje iz vrtića - iznenađenje!

UTK, također sam počeo razmišljati o tome kako doći do ove dionice. U rukama uvijek imam inzulin, koristim jednu konzervu, jednu na lageru, dobivam recept kad drugi završi.

I mogu li se hvaliti. Gotovo 2 tjedna na insusima, šećerima - idealno! Ili mi inzulin odgovara toliko, ili je to takva preciznost kroz injekcije špricama !? SK od 4 do 7!

Ljudi Rapid i Bazal

Diabetes mellitus i njegovo liječenje

Stranica 2 od 2 1, 2

Nema razlike u cijeni, igla je 5 rubalja, štrcaljka je 4,5 rubalja. Ne u boli.

Naravno da govorimo o dobrim štrcaljkama.

Insuman Basal / Rapid

Re: Rapids i Bazalovi inumani

Insuman, što je to i s čime se jede?

Re: Rapids i Bazalovi inumani

Terramax, postoji li pravi razlog za promjenu ljudskog inzulina koji proizvodi jedan od svjetskih divova za analogom?

Internet medicinski portal hitne pomoći

O nedostacima pronađeno e-mail [email protected]

statistika
Tijekom dana dodano je 15 pitanja, napisano je 34 odgovora, od kojih je 11 odgovora 3 stručnjaka na 2 konferencije.

Od 4. ožujka 2000. godine, 375 stručnjaka napisalo je 511.756 odgovora na 2.329.486 pitanja.

Ocjena žalbe

  1. Test krvi1455
  2. Beremennost1368
  3. Rak786
  4. Analiza urina644
  5. Diabet590
  6. Pechen533
  7. Zhelezo529
  8. Gastrit481
  9. Kortizol474
  10. Šećer za dijabetes 446
  11. Psihiatr445
  12. Opuhol432
  13. Ferritin418
  14. Alergija 403
  15. Šećer u krvi395
  16. Bespokoystvo388
  17. Syp387
  18. Onkologiya379
  19. Gepatit364
  20. Sliz350

Ocjena droge

  1. Paratsetamol382
  2. Eutiroks202
  3. L-tiroksin 186
  4. Dyufaston176
  5. Progesteron168
  6. Motilium162
  7. Glukoza-E160
  8. Glyukoza160
  9. L-Ven155
  10. Glitsin150
  11. Kofein150
  12. Adrenalin148
  13. Pantogam147
  14. Tserukal143
  15. Tseftriakson142
  16. Mezaton139
  17. Dofamin137
  18. Meksidol136
  19. Kofein natrij benzoat135
  20. Natrijev benzoat135

Insuman Bazal GT

svjedočenje
Dijabetes tipa 1 u bolesnika koji prethodno nisu primali inzulin, trudni su; u slučaju netolerancije na druge lijekove koji sadrže inzulin; labilan oblik dijabetesa melitusa na pozadini visokog titra antitijela na inzulin, transplantacije stanica otočića pankreasa. Dijabetes melitus tipa 2 s rezistencijom na peroralna sredstva za redukciju šećera, tijekom operacije, s pridruživanjem popratnih bolesti, s neučinkovitošću prehrane tijekom trudnoće.

kontraindikacije
Preosjetljivost, hipoglikemija.

Farmakološko djelovanje
Farmakološko djelovanje - hipoglikemija.

Aktivni sastojak
›› Insulin izofan [ljudski genetski inženjering] * (inzulin-izofan [biosintetski sustav čovjeka] *)

Latinski naziv
Insuman Basal GT

ATK:
›› A10AC01 humani inzulin

Farmakološka skupina
›› Insulini

Nosološka klasifikacija (ICD-10)
›› E10 Inzulin-ovisan dijabetes melitus
›› Z100 * KLASA XXII Kirurška vježba

Sastav i oblik otpuštanja
1 ml neutralne suspenzije za injekcije Insuman Basal sadrži ljudski inzulin (100% kristalni inzulin protamin) 40 ili 100 IU; u bočicama od 10 ili 5 ml, u kartonu 5 kom.
1 uložak za brizgalice OptiPen (Insuman Basal 100 za OptiPen) sadrži 3 ml neutralne suspenzije humanog inzulina (100% -tni kristalni inzulin protamin) s aktivnošću od 100 IU / ml; u kartonskom paketu 5 kom.

svojstvo
Ista struktura po ljudskom inzulinu dobivena je genetskim inženjeringom.

farmakodinamiku
Snižava razinu glukoze u krvi, povećava njegovu apsorpciju u tkivima, povećava lipogenezu i glikogenolizu, sintezu proteina, smanjuje brzinu proizvodnje glukoze u jetri.

Klinička farmakologija
Učinak se razvija 1 sat nakon primjene, dostižući maksimum u roku od 3-4 sata nakon primjene s / c, i traje 11-20 sati (ovisno o dozi i individualnim karakteristikama pacijenta).

Nuspojave
Povezan s učincima na metabolizam ugljikohidrata: hipoglikemija (bljedilo, znojenje, palpitacije, poremećaji spavanja, tremor); neurološki poremećaji (rijetki). Lokalne reakcije: lipodistrofija na mjestu injiciranja (s dugotrajnom primjenom). Alergijske reakcije.

interakcija
Učinak je na AC tritokvalin, trifosfamid; slabe: barbiturati, diuretici, danazol, doksazosin, estrogeni i progestogeni, kortikotropin, glukokortikoidi, diazoksid, heparin, izoniazid, nikotinska kiselina, fenolftalein, derivati ​​fenotiazina, fenitoin, simpatomimetici.
U bolesnika koji istodobno primaju klonidinske, rezerpinske i litijeve soli, mogu se uočiti slabljenje i pojačavanje djelovanja. Smanjuje toleranciju alkohola. Beta-blokatori, klonidin, gvanetidin, rezerpin mogu prikriti simptome hipoglikemije. Može se miješati s humanim inzulinom, s iznimkom inzulina namijenjenog za pumpanje.

predozirati
Pojavljuje se hipoglikemijom različite težine.
Liječenje: oralna glukoza (ako je pacijent svjestan). U slučaju gubitka svijesti, daje se intravenozna glukoza ili glukagon i / m (n / c).

Doziranje i primjena
P / c, 45-60 minuta prije obroka. Mjesto ubrizgavanja mijenja se svaki put. Doza se određuje pojedinačno: za odrasle osobe koje prvi put primaju lijek, počnite s dozom od 8-24 IU 1 puta dnevno (bolesnici s visokom inzulinskom osjetljivošću mogu biti dovoljni 8 IU / dan, s smanjenom - više od 24 IU / dan). Maksimalna pojedinačna doza - 40 IU (višak ove doze dopušten je samo u iznimnim slučajevima).

mjere opreza
Apsolutno neprihvatljivo u / u uvodu. Kod zamjene životinjskog inzulina lijekom Insuman Bazal može biti potrebno smanjenje doze.

Rok trajanja
2 godine

Uvjeti skladištenja
B. Popis: Na 2–8 ° C (ne zamrzavajte).

Pronađeno u 7 pitanja:

Pozdrav, doktore! Koristim droge insuman brzo gt, insuman bazal gt počeo primjetno dobiti težinu. molim vas recite mi protophan inzulina, inzulin actrapid analogan je takvim lijekovima kao insumann brzi gt, insuman bazalni gm, hvala unaprijed. za otvaranje

Pozdrav, liječnik! Koristim droge insuman brzo gt, insuman bazal gt počeo primjetno dobiti težinu, molim recite mi droge utjecati na to.Hvala unaprijed. Svetlana. za otvaranje

Pozdrav, imam 2 stupnja dijabetesa. Humulinu nph (dugom) ujutro 12, uvečer 14, ali već je teško dobiti. Mogu li u istoj dozi ubosti insumanazal GT umjesto humulina nph. za otvaranje

Dobar dan Mama je ubrizgala humulinski NPH 12 jedinica 2 puta dnevno. Ovaj put dobili smo Insuman Bazal GT. Možete li mi, molim vas, reći je li potrebno prilagoditi dozu? U našoj klinici trenutno nema potrebnog liječnika))) otvoren

Pozdrav, imam ovo pitanje: Imam 2 stupnja dijabetesa, 2 mjeseca, Gluconorm je propisan 2 tablete dnevno, a Insuman Bazal GT ujutro 14 jedinica i 12 navečer. Je li moguće da se ponekad, primjerice, nekoliko puta tjedno pričvrstite. za otvaranje

Dragi Sergey Markovich! Pomognite s ovim pitanjem: moj dijabetes tipa 1 (već 1. 5 godina), posljednji put, šećer u krvi ne pada ispod 9, češće 12. Pokušava ne jesti... otvoren (još 1 poruka)

20. rujna 2008

Čitao sam o Insumanu Bazalu GT, on je čudan. S maksimumom nakon 3-4 sata, str. Savjetovao bih (ali ovo je čisto osobno mišljenje) odbiti Bazal GT, koji zbunjuje, i koristiti Lantus tako dugo i Humalog tako kratak. Imam ga. gledati

19. rujna 2008. / ožujak

Inzulin je suprugu propisao "Insuman Bazal GT" (to je dugodjelujući inzulin). I oni daju isti "Humalog", "Lantus" i još uvijek ih je bilo, ne sjećam se točno. Kada je šećer visok, suprug zadirkuje kratkim inzulinom. Ali. gledati

Insulin Insuman Bazal GT - upute za uporabu

Liječenje dijabetesa često zahtijeva upotrebu inzulinskih pripravaka. To uključuje Insuman Bazal GT. Potrebno je saznati koja su mu svojstva i karakteristike, tako da je proces terapijskog tretmana učinkovit i siguran.

Opće informacije, sastav, oblik izdanja

Proizvođač ovog lijeka je Francuska. Alat pripada hipoglikemijskoj skupini. Nastala je na bazi humanog inzulina polusintetskog podrijetla. Na prodaju se nalazi u obliku injekcije suspenzije. Trajanje izlaganja aktivnoj tvari je srednje.

Osim aktivne komponente, ovaj lijek uključuje i druge tvari koje doprinose njegovoj učinkovitosti.

To uključuje:

  • voda;
  • cink klorid;
  • fenol;
  • protamin sulfat;
  • natrijev hidroksid;
  • glicerol;
  • krezol;
  • natrijev dihidrogen fosfat dihidrat;
  • klorovodična kiselina.

Suspenzija bi trebala biti homogena. Boja mu je obično bijela ili gotovo bijela. Koristite njegovu subkutanu metodu.

Možete odabrati jedan od najprikladnijih oblika koji se nalaze u prodaji:

  1. Patrone od 3 ml (pakiranje od 5 kom.).
  2. Spremnici postavljeni u olovku. Njihov volumen je također 3 ml. Svaka brizgalica je jednokratna. U paketu od 5 kom.
  3. Boce od 5 ml. Izrađene su od bezbojnog stakla. Ukupno u pakiranju ima 5 takvih boca.

Koristite lijek treba samo na imenovanje stručnjaka, uzimajući u obzir indikacije i ograničenja. Sami sami možete proučiti osobine lijeka. Za pravilnu primjenu potrebna su posebna znanja.

Mehanizam djelovanja i farmakokinetika

Djelovanje bilo kojeg lijeka je zbog aktivnih tvari koje su uključene u njegov sastav. U Insuman Bazalu, aktivni sastojak je inzulin koji se sintetički proizvodi. Njegov učinak je sličan učinku običnog inzulina proizvedenog u ljudskom tijelu.

Njegov učinak na tijelo je sljedeći:

  • smanjene razine šećera;
  • stimuliranje anaboličkih učinaka;
  • spor katabolizam;
  • ubrzavanje distribucije glukoze u tkivima aktiviranjem njegovog međustaničnog transporta;
  • povećana proizvodnja glikogena;
  • supresija glikogenolize i glikoneogeneze;
  • smanjenje brzine lipolize;
  • povećana lipogeneza koja se javlja u jetri;
  • ubrzavanje procesa sinteze proteina;
  • stimulacija unosa kalija u organizam.

Karakteristika aktivne supstance koja čini osnovu ovog lijeka je trajanje njegovog djelovanja. U ovom slučaju učinak se ne pojavljuje odmah, već se postupno razvija. Prvi rezultati su vidljivi jedan sat nakon injekcije. Najučinkovitiji lijek djeluje na tijelo nakon 3-4 sata. Učinak ove vrste inzulina može trajati 20 sati.

Apsorpcija lijeka dolazi iz potkožnog tkiva. Tamo inzulin dolazi u kontakt sa specifičnim receptorima, zbog čega se distribuira u mišićno tkivo. Izlučivanje ove tvari provodi se putem bubrega, stoga njihovo stanje utječe na brzinu tog procesa.

Indikacije i kontraindikacije

Korištenje bilo kojeg lijeka mora biti sigurno. To posebno vrijedi za lijekove koji osiguravaju normalizaciju vitalnih znakova, kao što su razine šećera u krvi.

Kako terapija ne bi naškodila pacijentu, potrebno je slijediti upute za lijek i koristiti ga samo ako postoji odgovarajuća dijagnoza.

Insuman Basal se koristi za liječenje dijabetesa. Propisuje se u slučajevima kada pacijent treba koristiti inzulin. Ponekad se lijek koristi u kombinaciji s drugim sredstvima, ali je prihvatljiv i monoterapija.

Još važnija značajka primjene lijekova je razmatranje kontraindikacija. Zbog njih, odabrani lijek može pogoršati zdravlje pacijenta, pa liječnik najprije mora proučiti povijest i provesti potrebne testove kako bi se uvjerio da nema ograničenja.

Među glavnim kontraindikacijama za lijek se naziva Fuser:

  • individualna netolerancija na inzulin;
  • netolerancije na pomoćne komponente lijeka.

Među ograničenjima su značajke kao što su:

  • trudnoća;
  • dojenje;
  • zatajenje jetre;
  • patologija u funkcioniranju bubrega;
  • starije i djetinjske dobi pacijenta.

Ovi slučajevi nisu strogo kontraindicirani, ali liječnici trebaju poduzeti mjere opreza pri propisivanju lijekova. Obično su ove mjere sustavna provjera razine glukoze i prilagođavanje doza. Time se smanjuje rizik od nuspojava.

Bazal tijekom trudnoće i dojenja

Proučavajući karakteristike djelovanja bilo kojeg lijeka, potrebno je saznati kako to utječe na žene tijekom trudnoće i dojenja.

Nošenje djeteta često izaziva povećanje razine šećera u krvi trudnice, zbog čega je potrebno normalizirati te pokazatelje. Vrlo je važno razumjeti koji su lijekovi sigurni u ovoj situaciji.

Nisu dobiveni točni podaci o učinku Insumana na trudnicu i fetus. Na temelju općih informacija o preparatima koji sadrže inzulin, može se reći da ta tvar ne prodire u posteljicu i stoga ne može uzrokovati poremećaje u razvoju djeteta.

Sam inzulin bi trebao donijeti samo korist za pacijenta. Ipak, liječnik treba uzeti u obzir sve značajke kliničke slike i pažljivo pratiti koncentraciju glukoze. Tijekom trudnoće, vrijednosti šećera mogu se dramatično razlikovati ovisno o razdoblju, tako da ih morate pratiti, podešavajući dio inzulina.

Tijekom dojenja, dopuštena je i uporaba Insuman Bazala. Njegov aktivni sastojak je proteinska smjesa, pa kada dođe do majke s majčinim mlijekom nema štete. Tvar se razgrađuje u djetetovom probavnom traktu do aminokiselina i apsorbira. Ali majka u ovom trenutku pokazuje dijetu.

Nuspojave lijeka

U liječenju dijabetesa suspenzijom. Insuman Bazal mora uzeti u obzir sve promjene koje se događaju u tijelu pacijenta. Oni nisu uvijek pozitivni. Kao što je navedeno u pregledu bolesnika, ovaj lijek može uzrokovati nekoliko nuspojava, koje načelo eliminacije ovisi o njihovoj vrsti, intenzitetu i drugim značajkama. Ako se pojave, potrebno je prilagoditi dozu, simptomatsku terapiju i zamjenu lijeka s analozima.

hipoglikemija

Ovaj fenomen je jedan od najčešćih kada se koristi inzulin. Razvija se ako je doza lijeka odabrana pogrešno ili u prisutnosti preosjetljivosti kod pacijenta. Kao rezultat toga, tijelo je opterećeno velikom količinom inzulina nego što je potrebno, zbog čega će se razina šećera dramatično smanjiti. Takav ishod je vrlo opasan, jer teški slučajevi hipoglikemije mogu biti fatalni.

Hipoglikemiju karakteriziraju simptomi kao što su:

  • poremećaj koncentracije;
  • vrtoglavica;
  • osjećaj gladi;
  • konvulzije;
  • gubitak svijesti;
  • tremor;
  • tahikardija ili aritmija;
  • promjene krvnog tlaka itd.

Možete eliminirati slabu hipoglikemiju s hranom koja sadrži brze ugljikohidrate. Povećavaju razinu glukoze u normalu i stabiliziraju stanje. Kod teškog tijeka ove pojave potrebna je medicinska pomoć.

Imunološki sustav

Imunološki sustav nekih ljudi može reagirati na ovaj lijek alergijskim reakcijama. Obično, da bi se spriječili takvi slučajevi, provodi se preliminarni test intolerancije na pripravak.

Ali ponekad se uporaba lijeka propisuje bez takvih uzoraka, što može izazvati sljedeće pojave:

  • kožne reakcije (oticanje, crvenilo, osip, svrbež);
  • bronhospazam;
  • snižavanje krvnog tlaka;
  • angioedem;
  • anafilaktički šok.

Neke od gore navedenih reakcija ne smatraju se prijetećim. U drugim slučajevima potrebno je odmah poništiti Insuman, jer pacijent zbog toga može umrijeti.

Terapija inzulinom može uzrokovati povećanje metaboličke kontrole, zbog čega pacijent može stvoriti edem. Ovaj lijek također dovodi do zadržavanja natrija kod nekih pacijenata.

Od organa za vid, potkožnog tkiva i kože

Vizualni poremećaji nastaju zbog naglih promjena u razinama glukoze. Čim je glikemijski profil uravnotežen, te povrede nestaju.

Među glavnim vizualnim problemima su:

  • povećana dijabetička retinopatija;
  • prolazne smetnje vida;
  • privremena sljepoća.

U tom smislu, vrlo je važno ne dopustiti fluktuacije razine šećera.

Glavna nuspojava na potkožno tkivo je lipodistrofija. Uzrokuje se izvođenjem injekcija u istom području, što uzrokuje poremećaje apsorpcije aktivne tvari.

Da bi se spriječio ovaj fenomen, preporuča se izmjena mjesta primjene lijeka u granicama zone dopuštene za te svrhe.

Kožne manifestacije često su uzrokovane nesposobnošću tijela za terapiju inzulinom. Nakon nekog vremena oni se eliminiraju bez liječenja, međutim, liječnik bi trebao biti svjestan toga.

To uključuje:

  • osjeti boli;
  • crvenilo;
  • nastanak edema;
  • svrbež;
  • hives;
  • upala.

Sve se te reakcije javljaju samo na ili blizu mjesta injiciranja.

Upute za uporabu

Lijek Insuman treba koristiti samo subkutanu metodu. Trebala bi biti umetnuta u bedro, rame ili prednji trbušni zid. Kako bi se izbjegao razvoj lipodistrofije, ne smije se ubrizgati u istom području, mjesto treba mijenjati. Optimalno vrijeme za injekciju je razdoblje prije obroka (za oko sat ili malo manje). Tako će biti moguće postići najveću produktivnost.

U prosjeku, početno doziranje je od 8 do 24 U odjednom. Nakon toga, ova se doza može podesiti prema gore ili prema dolje. Maksimalno dopušteni pojedinačni dio iznosi 40 IU.

Na odabir doze utječe indikator kao što je osjetljivost organizma na aktivnu komponentu lijeka. Ako postoji jaka osjetljivost, tijelo reagira na inzulin vrlo brzo, tako da ti pacijenti trebaju manji dio, inače se može razviti hipoglikemija. Bolesnike s smanjenom osjetljivošću na produktivno doziranje liječenja treba povećati.

Video vodič o uporabi štrcaljke:

Prebacivanje na drugi inzulin i mijenjanje doza

Prijenos pacijenta na drugi lijek treba biti pod stalnim liječničkim nadzorom. To se obično radi kako bi se spriječio razvoj negativnih posljedica zbog kontraindikacija ili nuspojava. Također se događa da pacijent nije zadovoljan cijenom Bazala.

Liječnik treba pažljivo uzeti dozu novog lijeka kako ne bi izazvao velike fluktuacije u glikemijskom profilu - to su opasne nuspojave. Također je vrlo važno provjeriti razinu glukoze u krvi pacijenta kako bi se na vrijeme promijenila doza lijeka ili shvatilo da nije pogodna za liječenje.

Za promjenu doze, liječnik bi trebao procijeniti dinamiku. Ako propisana početna doza lijeka ne djeluje, morate saznati zašto se to događa. Tek nakon toga doza se može povećati, ponovno kontrolirati proces.

Ponekad reakcija na lijek može biti odsutna zbog individualnih karakteristika organizma, a hiperreaktivnost se često razvija zbog prisutnosti kontraindikacija. Sve to može razumjeti samo stručnjak.

Režim doziranja za posebne skupine bolesnika

Postoji nekoliko kategorija pacijenata za koje morate biti posebno oprezni.

  1. Trudnice i dojilje. S tim u vezi, potrebno je sustavno provjeravati pokazatelje glukoze i mijenjati dio lijeka prema dobivenim rezultatima.
  2. Bolesnici s oštećenjem bubrega i jetre. Ovi organi su podvrgnuti najaktivnijem utjecaju lijeka. Stoga, u prisutnosti patologija na ovom području, pacijentu je potrebna smanjena doza lijekova.
  3. Stariji bolesnici. Kada je pacijent stariji od 65 godina, često je moguće otkriti patologije u funkcioniranju različitih organa. Promjene povezane s dobi mogu utjecati na jetru i bubrege. To znači da za takve ljude dozu treba odabrati vrlo pažljivo. Ako nema povreda u tim organima, možete početi s normalnim dijelom, ali trebate povremeno provoditi anketu. Ako se razvije zatajenje bubrega ili jetre, neophodno je smanjiti količinu utrošenog inzulina.

Prije nego što kupite lijek Insuman Bazal, morate biti sigurni da će to biti korisno.

Neovlašteno povećanje doze može uzrokovati predoziranje lijeka. To obično dovodi do hipoglikemijskog stanja, čija težina može biti vrlo različita. U nekim slučajevima, u nedostatku medicinske skrbi, pacijent može umrijeti. U slabijem obliku hipoglikemije možete zaustaviti napad hranom bogatom ugljikohidratima (šećer, slatkiši itd.).

Pripravci Insuman Rapid GT i Bazal GT - inzulin, identični po strukturi čovjeku

Šećerna bolest je ozbiljna bolest koja svakodnevno pogađa sve više i više ljudi. Njegov učinak je zbog kršenja metabolizma vode i ugljikohidrata u ljudskom tijelu.

Zbog toga je poremećena funkcija gušterače, koja proizvodi inzulin. Ovaj hormon je uključen u preradu šećera u glukozu, au njegovom odsustvu tijelo to ne može učiniti.

Tako se šećer skuplja u krvi pacijenta, a zatim se izlučuje u velikim količinama urinom. Uz to, poremećena je izmjena vode, što rezultira povlačenjem velikih količina vode kroz bubrege.

Danas, lijek može osigurati različite nadomjestke inzulina, proizvedene u obliku otopine za injekcije. Jedan od njih je ljekoviti lijek Insuman, o kojem će biti riječi u ovom članku.

Farmakološko djelovanje

Insuman Rapid GT - brizgalica s otopinom za jednu injekciju. Odnosi se na skupinu lijekova koji su identični humanom inzulinu. Pro Insuman Rapid GT recenzije su prilično visoke. Ima sposobnost nadoknaditi nedostatak endogenog inzulina, koji se stvara u tijelu s dijabetesom.

Također, lijek može smanjiti razinu glukoze u ljudskoj krvi. Ovaj lijek se koristi kao potkožna injekcija. Učinak se javlja unutar 30 minuta nakon gutanja, maksimum doseže nakon jednog do dva sata i može trajati, ovisno o dozi injekcije, otprilike pet do osam sati.

Otkaz. Insuman Bazal GT (brizgalica)

Insuman Basal GT također spada u skupinu lijekova koji su identični humanom inzulinu, imaju prosječno trajanje djelovanja i imaju sposobnost nadoknaditi nedostatak endogenog inzulina, koji se stvara u ljudskom tijelu.

O inzulinu, Insuman Bazal GT, recenzije pacijenata su također uglavnom pozitivne. Lijek može smanjiti razinu glukoze u krvi. Lijek se ubrizgava subkutano, učinak se promatra unutar nekoliko sati, a maksimalni učinak postiže se nakon četiri do šest sati. Trajanje djelovanja ovisi o dozi injekcije, u pravilu varira od 11 do 20 sati.

Indikacije za uporabu

Insuman Rapid se preporučuje kada:

  • dijabetes mellitus ovisan o inzulinu;
  • dijabetička koma;
  • acidoza;
  • dijabetes zbog različitih čimbenika: operacije; infekcije koje prate povišena tjelesna temperatura; s metaboličkim poremećajima; nakon poroda;
  • s povišenim razinama šećera u krvi;
  • predkomatozno stanje, koje je uzrokovano djelomičnim gubitkom svijesti, početnom fazom razvoja kome.

Insuman Bazal preporučuje se za uporabu s:

  • dijabetes mellitus ovisan o inzulinu;
  • stabilan dijabetes s niskim potrebama za inzulinom;
  • tradicionalno intenzivno liječenje.

Način uporabe

brz

Doza za injekciju ovog lijeka odabire se isključivo pojedinačno, na temelju informacija o razini šećera u urinu i karakteristikama tijeka bolesti. Lijek se primjenjuje jednom dnevno.

Za odrasle, pojedinačna doza varira od 8 do 24 U. Preporučuje se da se injekcija provodi 15-20 minuta prije obroka.

Za djecu koja imaju povećanu osjetljivost na inzulin, dnevna doza ovog lijeka je manja od 8 U. Također je preporučljivo koristiti ga prije obroka u roku od 15-20 minuta. Lijek se može koristiti i subkutano i intravenski u različitim slučajevima.

bazalni

Mjesto ubrizgavanja se ne smije ponavljati, pa se mora mijenjati nakon svake subkutane injekcije. Doza se određuje pojedinačno, na temelju obilježja bolesti.

Za odraslu kategoriju ljudi, koja po prvi put doživljava učinak ovog lijeka, propisana je doza od 8 do 24 U, daje se jednom dnevno prije uzimanja hrane 45 minuta.

Za odrasle i djecu s visokom osjetljivošću na inzulin primjenjuje se minimalna doza, koja nije veća od 8 U jednom dnevno. Bolesnicima koji imaju smanjenu potrebu za inzulinom za uporabu, može se dopustiti doza veća od 24 IU, jednom dnevno.

Nuspojave

Dijabetes se boji ovog lijeka, poput vatre!

Vi samo trebate podnijeti zahtjev.

Tijekom primjene lijeka Insuman Rapid mogu se pojaviti nuspojave koje imaju negativan učinak na ljudski organizam:

  • alergijske reakcije na inzulin i konzervans;
  • lipodistrofija;
  • nedostatak odgovora na inzulin.

Uz neodgovarajuću dozu lijeka, pacijent može doživjeti nepravilnosti u različitim sustavima. Ovo je:

  • hiperglikemijske reakcije. Ovaj simptom ukazuje na povećanje razine šećera u krvi, može se pojaviti uz istovremenu primjenu alkohola ili kršenje bubrega;
  • hipoglikemijske reakcije. Ovaj simptom ukazuje na smanjenje razine šećera u krvi.

Najčešće se ti simptomi javljaju zbog kršenja režima prehrane, nepoštivanja intervala između primjene lijeka i unosa hrane, kao i tijekom neuobičajenog fizičkog napora.

  • osip na koži;
  • svrbež na mjestu ubrizgavanja;
  • urtikarija na mjestu ubrizgavanja;
  • lipodistrofija;
  • hiperglikemijske reakcije (mogu se pojaviti tijekom uzimanja alkohola).

kontraindikacije

Lijek Insuman Rapid nije odobren za uporabu s niskim šećerom u krvi, kao i sa povećanom osjetljivošću na lijek ili njegove pojedinačne komponente.

Insuman Rapid GT (brizgalica)

Insuman Bazal kontraindiciran je kod ljudi:

  • s preosjetljivošću na lijek ili njegove pojedinačne komponente;
  • s dijabetičkom komom, koja je gubitak svijesti, uz potpunu odsutnost bilo kakvih reakcija tijela na vanjske podražaje zbog jakog povećanja razine šećera u krvi.

predozirati

Tijekom vremena, problemi s razinom šećera mogu dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi sa vidom, kožom i kosom, čirevima, gangrenom, pa čak i rakom! Ljudi podučeni gorkim iskustvom normaliziraju razinu upotrebe šećera.

Kada pacijent ima prve znakove predoziranja Insumanom Rapid, ignoriranje simptoma koji pogoršavaju njegovo stanje može izazvati prijetnju životu.

Ako je pacijent u svjesnom stanju, mora uzeti glukozu uz daljnji unos hrane koja sadrži ugljikohidrate.

A ako je pacijent bez svijesti, treba mu dati 1 miligram glukagona intramuskularno. Ako ova terapija ne daje nikakve rezultate, tada možete intravenozno unijeti 20-30 mg 30-50-postotne otopine glukoze.

Ako pacijent ima znakove predoziranja Insuman Bazalom, koji se odražavaju u trenutnom pogoršanju zdravlja, alergijskim reakcijama i gubitku svijesti, on treba odmah uzeti glukozu uz daljnji unos hrane koja sadrži ugljikohidrate.

Međutim, ova metoda će raditi isključivo za ljude koji su svjesni.

U nesvjesno stanje potrebno je intramuskularno ubrizgati 1 miligram glukagona.

U slučaju kada injekcija glukagona nema učinka, intravenski se ubrizgava 20-30 mg 30-50% otopine glukoze. Ako je potrebno, postupak se može ponoviti.

Povezani videozapisi

O nijansama uporabe inzulinskih preparata Insuman Rapita i Bazala u videozapisu:

Lijek Insuman se koristi za liječenje bolesnika s dijabetesom. Identičan je ljudskom inzulinu. Smanjuje glukozu i kompenzira nedostatak endogenog inzulina. Dostupan u obliku bistre otopine za injekcije. Doza se obično propisuje za svakog pacijenta pojedinačno, a izračunava se na temelju karakteristika tijeka bolesti.

  • Dugo stabilizira razinu šećera
  • Vraća proizvodnju inzulina u gušteraču

Insuman - upute za uporabu, analoge, recenzije i oblike oslobađanja (suspenzija za injekciju Basal 100 IU / ml i Comb 15 GT, 25 GT i 50 GT, otopina Rapid 100 IU / ml) lijek za liječenje dijabetesa u odraslih, djece i trudnoće. struktura

U ovom članku možete se upoznati s uputama za uporabu lijeka Insuman. Predstavljeni pregledi posjetitelja stranice - potrošači ovog lijeka, kao i mišljenja liječnika specijalista o upotrebi Insumana u njihovoj praksi Veliki zahtjev za aktivnijim dodavanjem povratnih informacija o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao u uklanjanju bolesti, kakve su komplikacije i nuspojave primijećene, što proizvođač možda nije naveo u bilješci. Analogi Insumana u prisutnosti dostupnih strukturnih analoga. Koristi se za liječenje dijabetesa u odraslih, djece, kao i tijekom trudnoće i dojenja. Sastav i interakcija lijeka s alkoholom.

Insuman je hipoglikemijski lijek, sadrži inzulin, koji je identičan strukturi humanom inzulinu, dobiven genetskim inženjeringom pomoću E. coli. Inzulin smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, doprinosi anaboličkim učincima i smanjuje kataboličke učinke. Povećava prijenos glukoze u stanice i sintezu glikogena u mišićima i jetri, poboljšava iskorištenje piruvata, inhibira glikogenolizu i glukoneogenezu. Inzulin povećava lipogenezu u jetri i masnom tkivu i inhibira lipolizu. Promiče protok aminokiselina u stanice i sintezu proteina, povećava protok kalija u stanice.

Insuman Bazal GT je dugodjelujući inzulin s postupnim početkom djelovanja. Insuman Rapid GT je inzulin s brzim početkom i kratkim trajanjem djelovanja. Insuman Combe - inzulin s učinkom brzog početka i prosječno trajanje djelovanja.

struktura

Kristalni protamin inzulin + pomoćne tvari (Insuman Bazal GT).

Inzulini topljivi + pomoćne tvari (Insuman Rapid GT).

Neutralna otopina inzulina 15 IU + kristalni inzulin protamin 85 IU + pomoćne tvari (Insuman Comb 15 GT).

Neutralna otopina inzulina 25 IU + kristalni inzulin protamin 75 IU + pomoćne tvari (Insuman Comb 25 GT).

Neutralna otopina inzulina 50 IU + kristalni inzulin protamin 50 IU + pomoćne tvari (Insuman Comb 50 GT).

farmakokinetika

Učinak Insuman Bazal GT nakon subkutane primjene javlja se unutar 1 sata, maksimum doseže nakon 3-4 sata, traje 11-20 sati.

Učinak Insuman Rapid GT nakon subkutane primjene javlja se unutar 30 minuta, dostiže maksimum nakon 1-4 sata, traje 7-9 sati.

Insuman Komb 15 GT karakterizira brz početak (nakon 30-45 minuta) i prosječno trajanje djelovanja (11-20 sati), Insuman Komb 25 GT, odnosno 30-60 minuta i 12-19 sati, Insuman Komb 50 GT - 30 minuta ( s maksimalnim učinkom nakon 1-1,5 sati) i 10-16 sati.

svjedočenje

  • dijabetes mellitus ovisan o inzulinu (dijabetes melitus tipa 1);
  • dijabetes melitus neovisan o inzulinu (dijabetes melitus tipa 2), uključujući s punom ili djelomičnom otpornošću na oralna hipoglikemijska sredstva, s interkurentnim bolestima, neučinkovitošću dijetetske terapije, kirurškim intervencijama, tijekom trudnoće;
  • liječenje dijabetičke kome i ketoacidoze.

Oblici oslobađanja

Suspenzija za supkutanu primjenu u ulošcima od 3 ml, štrcaljkama od 3 ml ili bočici od 5 ml (Insuman Bazal GT).

Injekcijska otopina u spremnicima od 3 ml, brizgalicama od 3 ml ili bočici od 5 ml (Insuman Rapid GT).

Suspenzija za injekciju u bočici od 5 i 10 ml (Insuman Komb 15 GT).

Suspenzija za injekciju u bočici s 5 ml ili 3 ml ulošcima (Insuman Comb 25 GT, Insuman Comb 50 GT).

Upute za uporabu i režim doziranja


Ciljnu koncentraciju glukoze u krvi, pripravke inzulina koji će se koristiti, režim doziranja inzulina (doza i vrijeme primjene) treba odrediti i prilagoditi pojedinačno, tako da odgovaraju prehrani, razini tjelesne aktivnosti i načinu života pacijenta.

Ne postoje precizno regulirana pravila za doziranje inzulina. Međutim, prosječna dnevna doza inzulina je 0,5–1 MEU na 1 kg tjelesne težine na dan, a 40–60% potrebne dnevne doze inzulina je udio humanog inzulina s produljenim djelovanjem.

Pacijent bi trebao dati potrebne upute o učestalosti određivanja koncentracije glukoze u krvi, kao i odgovarajuće preporuke u slučaju bilo kakvih promjena u prehrani ili u načinu liječenja inzulinom.

Prebacivanje s drugog tipa inzulina na Insuman

Kada se pacijenti prebacuju s jedne vrste inzulina na drugu, može biti potrebno prilagoditi režim doziranja inzulina: na primjer, kada se prebacuje s inzulina životinjskog podrijetla na humani inzulin, pri prelasku s jednog humanog inzulina na drugi, ili kod prelaska s topivog liječenja na inzulin inzulina dugotrajnijeg djelovanja.

Nakon prelaska s životinjskog inzulina na humani inzulin, može biti potrebno smanjiti dozu inzulina, posebno u bolesnika koji su prethodno primali dovoljno niske koncentracije glukoze u krvi; u bolesnika s tendencijom razvoja hipoglikemije; u bolesnika koji su prethodno zahtijevali visoke doze inzulina zbog prisutnosti antitijela na inzulin.

Potreba za prilagodbom (smanjenjem) doze može se pojaviti odmah nakon prelaska na novu vrstu inzulina, ili se može razviti postupno tijekom nekoliko tjedana. Pri prelasku s jedne vrste inzulina na drugu, a zatim u prvim tjednima, preporuča se pažljivo kontrolirati koncentraciju glukoze u krvi. Pacijentima koji zahtijevaju visoke doze inzulina zbog prisutnosti antitijela, preporuča se prelazak na drugu vrstu inzulina pod liječničkim nadzorom u bolnici.

Dodatna prilagodba doze

Poboljšanje metaboličke kontrole može dovesti do povećane osjetljivosti na inzulin, zbog čega se potreba za inzulinom u tijelu može smanjiti. Mijenjanje doze može biti potrebno i kada se promijeni tjelesna težina, promjene u načinu života (uključujući prehranu, razina tjelesne aktivnosti), druge okolnosti koje mogu pridonijeti povećanju osjetljivosti na hipo- ili hiperglikemiju. U bolesnika s insuficijencijom jetre ili bubrega potreba za inzulinom može se smanjiti.

Uvođenje lijeka Insuman

Insuman Bazal GT se obično injektira duboko subkutano 45-60 minuta prije obroka. Insuman Rapid GT se obično injektira duboko subkutano 15-20 minuta prije obroka. Insuman Combe 15 GT i Insuman Combe 25 GT se obično ubrizgavaju subkutano 30-45 minuta prije uzimanja pisanja. Insuman Combe 50 GT se obično ubrizgava subkutano 20-30 minuta prije njegovog uzimanja.

Mjesto ubrizgavanja unutar istog područja injektiranja treba svaki put mijenjati. Promjena područja primjene inzulina (na primjer, iz abdominalnog područja u područje bedra) treba se obaviti samo nakon savjetovanja s liječnikom, jer njegova apsorpcija ovisi o tome. Insuman se ne smije koristiti u različitim vrstama inzulinskih pumpi (uključujući implantirane). Intravenska administracija Insuman Bazal GT i Insuman Combe GT je potpuno isključena! Insuman Rapid GT može se primijeniti intravenski u bolničkim uvjetima ili pod uvjetima u kojima se mogu pružiti slični uvjeti praćenja i liječenja.

Treba imati na umu da je koncentracija inzulina 100 IU / ml (za 5 ml bočice ili 3 ml uloške), stoga je potrebno koristiti samo plastične štrcaljke namijenjene za tu koncentraciju inzulina u slučaju bočica, ili OpticalPen Pro 1 ili KlikSTAR štrcaljku u slučaju koristite patrone. Plastična štrcaljka ne smije sadržavati druge lijekove ili preostale količine.

Pravila uporabe Insumana u bocama

Prije prvog seta inzulina iz bočice, morate ukloniti plastičnu kapicu (prisutnost kapice - dokaz neotvorene bočice). Neposredno prije biranja, suspenzija se mora dobro promiješati, držati bocu pod oštrim kutom između dlanova i nježno ga okretati (ne smije biti pjene).

Prije izlaska inzulina iz bočice, u štrcaljku treba uzeti volumen zraka koji je jednak propisanoj dozi inzulina i ubrizgati u bočicu (ne u tekućinu). Zatim bocu zajedno sa štrcaljkom treba prevrnuti štrcaljkom i uzeti potrebnu količinu inzulina. Prije ubrizgavanja potrebno je ukloniti mjehuriće zraka iz štrcaljke. Na mjestu ubrizgavanja potrebno je sakupiti kožni nabor, umetnuti iglu ispod kože i polako ubrizgati inzulin. Nakon ubrizgavanja iglu treba polako ukloniti i pamučnu krpicu pritisnuti na mjesto ubrizgavanja na nekoliko sekundi. Datum prve serije inzulina iz bočice treba zabilježiti na naljepnici bočice.

Nakon otvaranja, boce treba skladištiti na temperaturi ne višoj od 25 stupnjeva tijekom 4 tjedna na mjestu zaštićenom od svjetlosti i topline.

Pravila korištenja Insumana u patronama

Prije postavljanja uloška (100 IU / ml) u olovku OptiPen Pro 1 i KlikSTAR, treba ga držati 1-2 sata na sobnoj temperaturi (injekcije ohlađenog inzulina su bolnije). Nakon toga, lagano okrećući uložak (do 10 puta), potrebno je postići homogenu suspenziju. Svaki uložak dodatno ima tri metalne kuglice za brže miješanje sadržaja. Nakon umetanja uloška u olovku, prije svake injekcije inzulina, olovka se mora nekoliko puta okrenuti kako bi se dobila homogena suspenzija. Prije ubrizgavanja potrebno je ukloniti sve mjehuriće zraka iz uloška.

Uložak nije dizajniran za miješanje lijeka Insuman s drugim insulinima. Prazne se kazete ne mogu ponovno puniti. U slučaju da je došlo do kvara štrcaljke, možete unijeti traženu dozu iz uloška pomoću konvencionalne štrcaljke. Nakon postavljanja uloška, ​​treba ga upotrijebiti unutar 4 tjedna. Preporučuje se pohranjivanje spremnika na temperaturi ne višoj od 25 stupnjeva na mjestu zaštićenom od svjetlosti i topline. Pri uporabi uloška, ​​olovka se ne smije čuvati u hladnjaku. Nakon postavljanja novog uloška, ​​prije ubrizgavanja prve doze provjerite ispravan rad brizgalice.

Uvjeti uporabe i rukovanje napunjenom Solostar brizgalicom

Insuman injekcijska otopina u jednokratnoj štrcaljki SoloStar, uključujući Insuman Rapid GT, namijenjena je samo za subkutanu primjenu. Prije prve uporabe štrcaljke, držite olovku na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Prije uporabe, uložak unutar olovke štrcaljke treba pregledati nakon temeljitog miješanja suspenzije u njoj okretanjem brizgalice oko svoje osi, držeći je pod oštrim kutom između dlanova. Olovku za štrcaljku treba koristiti samo ako suspenzija nakon miješanja ima jednoliku konzistenciju i mliječno bijelu boju (Insuman Bazal GT i Insuman Combe GT), a za Insuman Rapid otopina mora biti bistra. Prazne olovke štrcaljke SoloStar ne smiju se ponovno koristiti, već se moraju uništiti. Da bi se spriječila infekcija, napunjenu brizgalicu treba koristiti samo jedan bolesnik i ne smije se prenijeti na drugu osobu.

Informacije o uporabi olovke SoloStar

Prije svake uporabe morate pažljivo pričvrstiti novu iglu na olovku i obaviti sigurnosnu provjeru. Treba koristiti samo igle koje su kompatibilne s SoloStar. Moraju se poduzeti posebne mjere opreza kako bi se izbjegle nesreće koje uključuju uporabu igle i mogućnost prijenosa infekcije. Nemojte koristiti štrcaljku SoloStar kada je oštećena ili nije sigurna da će ispravno raditi. U slučaju gubitka ili oštećenja glavne ručke brizgalice brizgalice uvijek je potrebno nabaviti rezervnu štrcaljku SoloStar.

Ako je štrcaljka SoloStar pohranjena u hladnjak, potrebno ju je ukloniti 1-2 sata prije predviđene injekcije tako da suspenzija postigne sobnu temperaturu. Uvođenje rashlađenog inzulina bolnije je. Korištenu olovku SoloStar treba uništiti.

Ručica štrcaljke SoloStar mora biti zaštićena od prašine i prljavštine. Vanjsku stranu štrcaljke SoloStar možete očistiti vlažnom krpom. Nemojte uranjati u tekućinu, isprati i podmazati štrcaljku SoloStar, jer je to može oštetiti.

Ručica štrcaljke SoloStar precizno dozira inzulin i sigurna je tijekom rada. Ali zahtijeva pažljivo rukovanje: treba izbjegavati situacije u kojima može doći do oštećenja. Ako se sumnja na oštećenje, treba koristiti novu olovku.

1. Kontrola inzulina

Morate provjeriti naljepnicu na SoloStar olovci kako biste bili sigurni da sadrži odgovarajući inzulin. Za lijek Insuman Bazal GT, štrcaljka SoloStar je bijela sa zelenom tipkom za ubrizgavanje. Nakon uklanjanja poklopca brizgalice, potrebno je provjeriti izgled inzulina koji se u njemu nalazi: suspenzija nakon miješanja treba imati ravnomjernu konzistenciju i mliječno bijelu boju.

Za lijek Insuman Rapid GT, štrcaljka SoloStar je bijela sa žutom tipkom za ubrizgavanje s podignutim prstenom na njoj. Nakon uklanjanja poklopca brizgalice, potrebno je provjeriti izgled inzulina koji se u njemu nalazi: otopina mora biti apsolutno prozirna, bezbojna, bez vidljivih stranih čestica.

SoloStar štrcaljka s lijekom "Fuchpun Combe" bijela je, a gumb za aktiviranje ubrizgavanja je obojen. Boja gumba za pokretanje razlikuje se ovisno o vrsti lijeka koji Ensuman primjenjuje. Nakon miješanja, tekućina mora biti homogena i mliječna boja.

2. Pričvršćivanje igle

Potrebno je koristiti samo one igle koje su kompatibilne s štrcaljkom SoloStar. Za svaku sljedeću injekciju treba koristiti novu sterilnu iglu. Nakon uklanjanja poklopca, igla se mora pažljivo postaviti na olovku.

3. Izvršite sigurnosni test

Prije svakog ubrizgavanja mora se provesti sigurnosni test kako bi se osiguralo da olovka i igla dobro rade i da se mjehurići zraka uklone. Potrebno je izmjeriti dozu jednaku 2 jedinice. Vanjske i unutarnje kapice moraju biti uklonjene. Smještanjem igle prema gore iglom, lagano tapnite prstom na uložak inzulina tako da svi mjehurići zraka budu usmjereni prema igli. Trebate pritisnuti gumb za ubrizgavanje do kraja. Ako se na vrhu igle pojavi inzulin, to znači da olovka i igla rade ispravno. Ako se na vrhu igle ne pojavi inzulin, tada se faza 3 ponavlja sve dok se na vrhu igle ne pojavi inzulin.

Doza se može podesiti s točnošću od 1 jedinice od minimalne doze (1 jedinica) do maksimalne doze (80 jedinica). Ako je potrebna doza od više od 80 jedinica, potrebno je dati 2 ili više injekcija.

Prozor za doziranje trebao bi pokazivati ​​"0" nakon završetka sigurnosnog testa. Nakon toga može se odrediti potrebna doza.

5. Doziranje

Igla se mora umetnuti ispod kože. Gumb za ubrizgavanje treba pritisnuti do kraja. Dok se igla ne ukloni, gumb treba držati u tom položaju 10 sekundi. Time se osigurava potpuno primanje odabrane doze inzulina.

6. Uklanjanje i uništavanje igala

U svim slučajevima, igla nakon svake injekcije treba ukloniti i odbaciti. Time se osigurava sprječavanje zagađenja i unošenja infekcije, ulazak zraka u spremnik za inzulin i curenje inzulina.

Pri uklanjanju i uništavanju igle treba poduzeti posebne mjere opreza (na primjer, pomoću metode stavljanja kapice s jednom rukom) kako bi se smanjio rizik od nezgoda koje uključuju uporabu igle, kao i sprečavanje infekcije.

Nakon vađenja igle zatvorite štrcaljku Solostar s poklopcem.

Nuspojave

  • hipoglikemijska stanja (bljedilo, pojačano znojenje, osjećaj otkucaja srca, poremećaji spavanja, tremor);
  • hipoglikemijski prekomom i komu;
  • osip na koži;
  • angioedem;
  • hiperemija i svrbež na mjestu ubrizgavanja;
  • lipodistrofija (promjena masnog tkiva) na mjestu ubrizgavanja s duljom primjenom.

kontraindikacije

  • hipoglikemija (niska razina glukoze u krvi);
  • inzulinom (hormonski aktivni tumor gušterače);
  • preosjetljivost na taj inzulin.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Liječenje lijekovima treba nastaviti tijekom trudnoće. Učinkovito održavanje kontrole metabolizma tijekom trudnoće obavezno je za žene koje imaju dijabetes prije trudnoće i za žene koje su razvile gestacijski dijabetes.

Potreba za inzulinom tijekom trudnoće može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i obično se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Odmah nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećan rizik od hipoglikemije). U trudnoći, a osobito nakon porođaja, obavezno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi. Prilikom planiranja trudnoće ili trudnoće obavezno obavijestite svog liječnika.

Tijekom razdoblja dojenja ne postoje ograničenja u liječenju, ali može biti potrebna prehrana ili prilagodba doze. Inzulin ne prodire u placentnu barijeru.

Primjena kod djece

Koristi se kao glavni lijek u djece s niskim potrebama za inzulinom. U slučaju hipoglikemije u prisutnosti lijeka preporučuje se intravenska koncentrirana otopina dekstroze. U djece, količina dekstroze koja se primjenjuje određena je u skladu s tjelesnom težinom djeteta.

Nakon povećanja koncentracije glukoze u krvi može biti potrebna podrška unosu ugljikohidrata i promatranje, budući da je nakon očigledne kliničke eliminacije simptoma hipoglikemije moguć njen ponovni razvoj. U slučajevima teške ili produljene hipoglikemije, nakon injekcije glukagona ili uvođenja dekstroze, preporuča se ubrizgavanje manje koncentrirane otopine dekstroze kako bi se spriječilo ponavljanje hipoglikemije. Kod male djece potrebno je pažljivo pratiti koncentraciju glukoze u krvi zbog mogućeg razvoja teške hiperglikemije.

Primjena kod starijih bolesnika

Kod starijih bolesnika potreba za inzulinom može se smanjiti. Stoga, početak liječenja, povećanje doze i odabir doze za održavanje u starijih bolesnika sa šećernom bolešću treba provoditi s oprezom kako bi se izbjegle hipoglikemijske reakcije.

Posebne upute

U slučaju nedovoljne kontrole glikemije ili sklonosti epizodama hiper- ili hipoglikemije, prije donošenja odluke o prilagodbi doze inzulina potrebno je provjeriti propisani način primjene inzulina, provjeriti inzulin se ubrizgava u preporučeno područje, provjeriti ispravnost tehnike ubrizgavanja i druge čimbenike koji mogu utjecati na učinak inzulina. Budući da istovremeni unos određenog broja lijekova može oslabiti ili pojačati hipoglikemijski učinak lijeka Insuman, u njegovoj uporabi ne koristite druge lijekove bez izričitog dopuštenja liječnika.

Hipoglikemija se javlja ako doza inzulina prelazi potrebu za njim. Rizik od hipoglikemije je visok na početku liječenja inzulinom, pri prelasku na drugi lijek inzulina, u bolesnika s niskim koncentracijama glukoze u održavanju.

Kao i kod primjene drugih inzulina, treba posebno paziti i intenzivno pratiti razinu glukoze u krvi kod pacijenata kod kojih hipoglikemijske epizode mogu imati posebno kliničko značenje, kao što su bolesnici s teškim koronarnim ili cerebralnim arterijama (rizik od srčanih ili cerebralnih komplikacija hipoglikemije). kao i kod pacijenata s proliferativnom retinopatijom, osobito ako nisu podvrgnuti fotokoagulaciji (laserska terapija), jer imaju rizik od prolazne amauroze (potpuna). sljepoća) s razvojem hipoglikemije.

Postoje određeni klinički simptomi i znakovi koji mogu ukazivati ​​pacijentu ili drugima o razvoju hipoglikemije. To su: pretjerano znojenje, vlaga u koži, tahikardija, srčane aritmije, povišeni krvni tlak, bolovi u prsima, tremor, tjeskoba, glad, pospanost, poremećaji spavanja, strah, depresija, razdražljivost, neobično ponašanje, parestezija u ustima i oko usta, bljedilo kože, glavobolja, narušena koordinacija pokreta, kao i prolazni neurološki poremećaji (govorni i vidni poremećaji, paralitički simptomi) i neobični osjeti. S povećanim smanjenjem koncentracije glukoze, pacijent može izgubiti samokontrolu, pa čak i svijest. U takvim slučajevima može doći do hlađenja i vlage u koži i do pojave konvulzija.

Svaki bolesnik s dijabetesom koji prima inzulin mora naučiti prepoznati neobične simptome koji su znakovi razvoja hipoglikemije. Kod pacijenata koji redovito nadziru koncentraciju glukoze u krvi manje je vjerojatno da će razviti hipoglikemiju. Pacijent može ispraviti smanjenje koncentracije glukoze u krvi uzimanjem šećera ili hrane s visokim sadržajem ugljikohidrata. U tu svrhu pacijent bi uvijek trebao nositi sa sobom 20 g glukoze. U težim uvjetima hipoglikemije prikazana je potkožna injekcija glukagona, koju može obaviti liječnik ili medicinsko osoblje. Nakon dovoljnog poboljšanja pacijent bi trebao jesti. Ako se hipoglikemija ne može odmah ukloniti, odmah trebate nazvati liječnika. Potrebno je odmah obavijestiti liječnika o nastanku hipoglikemije, kako bi odlučio da je potrebno prilagoditi dozu inzulina.

Nepridržavanje prehrane, preskakanje injekcija inzulina, povećana potreba za inzulinom zbog zaraznih ili drugih bolesti, smanjena tjelesna aktivnost može dovesti do povećanja koncentracije glukoze u krvi (hiperglikemija), moguće s povećanjem koncentracije ketonskih tijela u krvi (ketoacidoza). Ketoacidoza se može razviti unutar nekoliko sati ili dana. Kod prvih simptoma metaboličke acidoze (žeđ, učestalo mokrenje, gubitak apetita, umor, suha koža, duboko i brzo disanje, visoke koncentracije acetona i glukoze u urinu) potrebna je hitna medicinska intervencija. Prilikom promjene liječnika (npr. Tijekom hospitalizacije zbog nezgode, bolesti tijekom blagdana), pacijent mora prijaviti da ima dijabetes.

Bolesnike treba upozoriti na stanja u kojima se mogu promijeniti, biti manje izraženi ili potpuno odsutni simptomi, upozoravajući na razvoj hipoglikemije, na primjer:

  • sa značajnim poboljšanjem kontrole glikemije;
  • s postupnim razvojem hipoglikemije;
  • u starijih bolesnika;
  • u bolesnika s autonomnom neuropatijom;
  • u bolesnika s dugom poviješću dijabetesa;
  • u bolesnika koji istodobno primaju liječenje određenim lijekovima.

Takve situacije mogu dovesti do razvoja teške hipoglikemije (moguće s gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.

Ako se otkriju normalne ili smanjene razine glikiranih hemoglobina, treba razmotriti mogućnost razvoja ponavljajućih, neprepoznatih (osobito noćnih) epizoda hipoglikemije. Kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije, potrebno je da bolesnik točno slijedi propisani režim doziranja i dijetu, pravilno se primjenjuje injekcija inzulina i upozorava na simptome razvoja hipoglikemije.

Čimbenici koji povećavaju sklonost razvoju hipoglikemije zahtijevaju pažljivo praćenje i mogu zahtijevati prilagodbu doze. Ti čimbenici uključuju:

  • promjena područja davanja inzulina;
  • povećana osjetljivost na inzulin (npr. eliminacija faktora stresa);
  • neuobičajena (povećana ili produljena) fizička aktivnost;
  • interkurentna patologija (povraćanje, proljev);
  • nedovoljan unos hrane;
  • preskakanje obroka;
  • upotreba alkohola;
  • neke nekompenzirane endokrine bolesti (poput hipotiroidizma i insuficijencije prednje hipofize ili adrenalne insuficijencije);
  • istovremena uporaba određenih lijekova.

Kod interkurentnih bolesti potrebna je intenzivna metabolička kontrola. U mnogim slučajevima pokazano je provođenje testa urina na prisutnost ketonskih tijela. Često je potrebno prilagoditi dozu inzulina. Potreba za inzulinom često se povećava. Bolesnici s dijabetesom tipa 1 trebaju i dalje redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i ako mogu uzimati samo malu količinu hrane ili imaju povraćanje. Bolesnici ne smiju potpuno prestati uzimati inzulin.

Unakrsne imunološke reakcije

Kod prilično velikog broja bolesnika s preosjetljivošću na inzulin životinjskog podrijetla, prijelaz na humani inzulin je otežan zbog unakrsnog imunološkog odgovora na humani inzulin i inzulin životinjskog podrijetla. Ako je pacijent osjetljiv na inzulin životinjskog podrijetla, kao i na m-krezol, podnošljivost lijeka Insuman treba procjenjivati ​​u klinici intradermalnim testovima. Ako intrakutani test otkrije povećanu osjetljivost na humani inzulin (trenutna reakcija, kao što je Arthus), daljnje liječenje treba provesti pod liječničkim nadzorom.

Utjecaj na sposobnost upravljanja motornim transportom i upravljačkim mehanizmima

Sposobnost pacijenta da se koncentrira i brzina psihomotornih reakcija može biti narušena kao posljedica hipoglikemije ili hiperglikemije, kao i zbog poremećaja vida. To može predstavljati određeni rizik u situacijama u kojima su te sposobnosti važne (vožnja vozila ili drugih mehanizama).

Bolesnici trebaju biti oprezni i izbjegavati hipoglikemiju tijekom vožnje. To je osobito važno u bolesnika koji imaju smanjenu ili nepostojeću svijest o simptomima koji ukazuju na razvoj hipoglikemije ili su česte epizode hipoglikemije. Kod takvih bolesnika treba pojedinačno razmotriti mogućnost upravljanja vozilima ili drugim mehanizmima.

Interakcije lijekova

Istovremena uporaba peroralnog njegovi analozi, sulfonamidi, tetraciklini, tritokvalin ili trusfosfamid mogu povećati hipoglikemijski učinak inzulina i povećati draspolozhennost hipoglikemija.

Istovremena primjena kortikotrofina nikotinska kiselina, fenolftalein, derivati ​​fenitoina, doksazosin može oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Beta-blokatori, klonidin, litijeve soli mogu ili pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina. Alkohol može pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina. Njegova uporaba može uzrokovati hipoglikemiju ili smanjiti ionako nisku razinu glukoze u krvi na opasnu razinu. Smanjena je tolerancija na etanol u bolesnika koji primaju inzulin. Liječnik treba odrediti dopuštenu količinu potrošenog etanola.

Uz istovremenu uporabu s pentamidinom može se razviti hipoglikemija, koja se ponekad može pretvoriti u hiperglikemiju. Kada se istodobno koriste sa simpatolitičkim agensima kao što su beta-blokatori, klonidin, gvanetidin i rezerpin, simptomi refleksa (kao odgovor na hipoglikemiju) mogu aktivirati simpatički živčani sustav ili ih u potpunosti izostati. Hipoglikemijski učinak inzulina pojačan je s inhibitorima MAO, neselektivnim beta-blokatorima, sulfonamidima, anaboličkim steroidima, tetraciklinima, klofibratom, ciklofosfamidom, fenfluraminom, pripravcima koji sadrže etanol.

Hipoglikemijski učinak inzulina smanjuje oralne kontraceptive, glukokortikoide, tiroidne hormone, tiazidne diuretike, heparin, litijeve pripravke, tricikličke antidepresive. Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i pojačavanje djelovanja inzulina. Beta-blokatori, klonidin, rezerpin mogu prikriti pojavu simptoma hipoglikemije. Etanol, razni dezinficijensi mogu smanjiti biološku aktivnost inzulina.

Analogi lijeka Medicin

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Actrapid NM;
  • Biosulin R;
  • Biosulin 30/70;
  • Mi uzvisujemo P;
  • Gensulin R;
  • Insura P;
  • Mixard NM Penfill;
  • Monoinsulin CR;
  • Monotard NM;
  • Protaminski inzulin ES;
  • Protafan NM;
  • Rinsulin NPH;
  • Rosinsulin;
  • Ultrathard NM;
  • Homolong;
  • Humoder R 100 RIJEK;
  • Humulin Regulyar;
  • Humulin L;
  • Humulin M2 20/80;
  • Humulin MZ.

Pregledajte endokrinologa

Insuman - visokokvalitetni inzulin u Njemačkoj s različitim trajanjem djelovanja. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 obično se ponavljaju davanjem lijeka tijekom dana. Brzi Insuman Rapid se ubrizgava subkutano prije glavnih obroka, obično u trbuh. Insuman Bazal prosječnog trajanja djelovanja primjenjuje se noću i prije doručka u području kuka ili ramena, odakle se oslobađa sporije i ravnomjernije. Dnevna doza varira od 0,6 do 1 IU po kilogramu težine i ovisi o razini tjelesne aktivnosti i prehrani pacijenta. Prema obrocima, distribuira se otprilike kako slijedi: 40% prije doručka, a 30% svaki prije ručka i večere. Glavna prednost lijeka je pristupačna cijena u paru s analogima i prikladan oblik oslobađanja u obliku patrone i štrcaljke od olovaka, što uvelike pojednostavljuje doziranje lijeka od dijabetičara i proces njegovog uvođenja.